Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Štědrý den očima hasičů: Popadané stromy, požár ze svíček, zatopené sklepy, povodeň v Dobroníně

Včerejší Štědrý den byl z pohledu hasičů na Vysočině nejnáročnější za období minimálně pěti posledních let. Za celý den vyjížděli třistakrát.

 Kvůli silnému větru a také tajícímu sněhu se opět nejčastěji jednalo o odstranění stromů z komunikací a čerpání vody ze zatopených sklepů. Velké problémy byly hlavně na Jihlavsku v Dobroníně, kde byl dosažen třetí stupeň povodňové aktivity na Zlatém potoce. „Voda se z koryta potoka začala vylévat do okolí. Před vodou začala místní jednotka sboru dobrovolných hasičů chránit nemovitosti v okolí naplněnými pytli s pískem," sdělila za krajské hasiče jejich mluvčí Petra Musilová. 

Tři stovky událostí 

Letošní Štědrý den byl pro vysočinské hasiče nejnáročnější za období minimálně pěti posledních let. „V průběhu celého dne jsme zasahovali u 300 událostí. Nejčastěji nás zaměstnaly technické zásahy v podobě odstraňování popadaných stromů a čerpání vody ze zatopených sklepů. Třikrát jsme v průběhu dne byli povoláni k dopravním nehodám. Všechny tři nehody se obešly bez zranění osob. Čtyřikrát jsme zasahovali u požáru. Požár rozvaděče ve společnosti sídlící ve Stříteži na Jihlavsku za sebou zanechal škodu 500 tisíc korun. Požárem pěti vozidel ve Velkém Meziříčí vznikla škoda 5 milionů korun," shrnula Petra Musilová.

Tři hasičské jednotky vyjížděly dnes brzy ráno k požáru několika nákladních vozidel ve Velkém Meziříčí. Operační středisko přijalo oznámení před šestou hodinou ráno. Nákladní auta hořela v areálu firmy.

Beze škody se obešlo zahoření  vosku svíček v altánu v Havlíčkově Brodě. Žádné škody také nenapáchal požár sází v komíně ve Veselém Žďáru.

„Pro srovnání - v roce 2022 jsme na Štědrý den zasahovali u 21 událostí, v roce 2021 u 17 událostií v roce 2020 u 12 událostí a v roce 2019 u 14 událostí," zrekapitulovala Musilová. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto HZS Kraje Vysočina

Štítky zásah, výjezd, shrnutí, sklep, nehoda, stromy, hasiči, Štědrý den, Kraj Vysočina

Štědrý den očima hasičů: Popadané stromy, požár ze svíček, zatopené sklepy, povodeň v Dobroníně | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.