Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

PŘEHLED: Živé betlémy letos připravují lidé v Třebíči i dalších místech kraje

Farníci při bazilice svatého Prokopa v Třebíči připravují na 27. prosince živý betlém. Tradice navázala v roce 2015 na scénu předváděnou uvnitř baziliky svou venkovní prezentací na nádvoří sousedního zámku, mívá okolo dvou tisíc sledujících. Na živý betlém se mohou lidé letos vydat i do Žďáru nad Sázavou, Telče nebo Radostína na Žďársku, kde ho už přes 15 let připravují místní ochotníci. Vyplývá to z informací pořadatelů.

Farníci v Třebíči začali letošní živý betlém, ve kterém nebudou chybět koně, oslík nebo velbloud, nacvičovat začátkem listopadu. Zapojilo se 15 dospělých a 15 dětí. Scénu o narození Ježíška budou kvůli pohodlí návštěvníků snímat mikrofony a k dispozici bude i velkoplošná obrazovka, aby ji mohli sledovat i lidé, kteří k pódiu nedohlédnou. ČTK to za organizátory řekla Radka Jarošová. „Je to hodně práce, hodně starostí, ale máme radost, že se nám taková tradice daří. Teď se celý organizační tým intenzivně schází a pracuje na tom, aby to všechno bylo v pořádku," řekla Radka Jarošová.

V Radostíně bude živý betlém 25. prosince. Místní ochotníci, především děti, si podle starostky Ivany Chromé připravují každý rok scénu s obměnami. Někdy je její součástí průvod obcí, jindy se koná přímo na návsi, což bude i letošní případ. Akce obvykle přiláká místní i lidi z okolních obcí, mívá okolo 200 diváků.

Pásmo od folklorních souborů 

Ve Žďáru nad Sázavou bude živý betlém 19. prosince. Ve hře uvedené na náměstí Republiky se představí i žáci Biskupského gymnázia.

V Telči budou moci lidé živý betlém vidět opakovaně. Komponované pásmo připravují folklorní soubory Kvítek a Kvíteček spolu s Podjavořičanem na 16. i 17. prosince. Bude na nádvoří Panského dvora. Pořad telčských folklorních souborů vychází z biblického příběhu o Ježíškovi, je sestavený z horáckých koled, říkadel a tanců. Doprovázet ho bude živá hudba.

Na letošní rok připadá 800. výročí konání prvního živého betléma. Scénu s jeskyní a dřevěnými jesličkami přibližující Kristovo narození připravil v italském Grecciu František s Assisi 25. prosince 1223.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Lenka Dvořáková

Štítky betlém, zábava, Vánoce, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

PŘEHLED: Živé betlémy letos připravují lidé v Třebíči i dalších místech kraje | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.