Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Tip na výlet: Projděte si lipovou alej s dlouhou historií, která nabídne deset zastavení

Pokud rádi jezdíte do pohádkové Telče, tak se vám tento tip na výlet bude určitě líbit. Řeč je o naučné stezce v Lipkách, na trase najdeme hned deset zastavení.

Jde o starou lipovou alej založenou na počest nového majitele zdejšího panství, která spojuje podzámeckou zahradu s bývalou bažantnicí, někdejší panskou myslivnou a navazující oborou.

Zbytky střelnice 

Tradice využívání této části města k aktivnímu odpočinku je překvapivě dlouhá. Začíná zálibami šlechty v lovu, střelbě a jízdě na koni, ke kterým se v období rekatolizace přidaly křesťanské poutě ke kapli sv. Karla Boromejského, kam vedla kolem rybníků Nadymáku a Roštejna křížová cesta. Vzpomínkou mohou být zbytky střelnice, která se nachází u cesty poblíž kaple. Zde se dochovala kamenná stéla s otvory k upevňování střeleckých terčů.

V místě našeho výletu byl v roce 1797 zřízen park, takzvaný Leopoldův park, pojmenovaný na počest nového majitele panství hraběte Leopolda Podstatzkého-Lichtensteina. Na počest sňatku Rudolfa Habsburského se Stephanií Belgickou byla hlavní lipová alej roku 1881 přejmenována na „Stromořadí korunního prince Rudolfa a princezny Štěpánky". Příliš dlouhý název se však neujal a vžil se prostý název Lipky.

Hadí jezírko a jezírko Lásky 

Tato alej měří téměř 1,5 kilometru. Spojuje podzámeckou zahradu s bývalou bažantnicí, někdejší panskou myslivnou a navazující oborou, později změněnou na lesopark. Nedělní vycházky telčských měšťanů směřovaly v 19. a 20. století touto promenádní cestou k romantickým lesním zákoutím s Hadím jezírkem a jezírkem Lásky. Dalšími přístupovými cestami k lesoparku byly alej Kaštanka a cesta vedoucí podle potoka a rybníčků za sádkami v takzvané Punčošce.

Na trase je deset zastavení. Na konci putování Lipkami v aleji Kaštanka můžete pokračovat dále k prvnímu zastavení naučné stezky Město a voda.
 

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto kudyznudy.cz, vysocina.eu | Zdroj kudyznudy.cz

Štítky tip, výlet, víkend, cestování, alej, procházka, Lipky, Telč, Lipka, jezírko, historie, naučná stezka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Strapina

Jo šlechtičtí buzeranti umírají a stromy zůstzavají!!!!!!Toto jsou dějny!!!

Pátek, 22. září 2023, 16:19Odpovědět

Tip na výlet: Projděte si lipovou alej s dlouhou historií, která nabídne deset zastavení | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.