Počasí dnes19 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

KOUPÁNÍ NA VYSOČINĚ: První kontroly přírodních nádrží. Horší vodu má jen rybník Kachlička

Hygienici na Vysočině opět začali s kontrolami vody v nádržích, které lidé využívají ke koupání a rekreaci. První takový monitoring zahájili 12. června. Zhoršená jakost vody byla zjištěna zatím jen v rybníce Kachlička na Havlíčkobrodsku.

Výsledky v dalších 14 sledovaných lokalitách byly dobré. „Na místě nejprve zjišťujeme, jestli voda není znečištěna odpadky, chemikáliemi nebo na hladině neplavou uhynulé ryby. Sledujeme množství vodního květu. Měříme teplotu vody a pomocí speciálního terčíku zjišťujeme její průhlednost. Pak jsou odebrány vzorky vody k laboratornímu rozboru, kterým je stanoveno množství sinic, chlorofylu a mikroskopický obraz,“ popisuje postup Milan Brychta, ředitel Odboru hygieny obecné a komunální Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina (KHSV).

Podle těchto ukazatelů je koupací plocha zařazena do příslušné kategorie. „V rybníce Kachlička byl zjištěn výskyt sinic a zvýšené množství chlorofylu-a. Na dalších sledovaných lokalitách nebylo při prvním testování zjištěno rozmnožení sinic ani jiné biologické či chemické znečištění ohrožující zdraví,“ doplňuje za hygieniky Milan Brychta.

Pokud v průběhu sezóny dojde v některém sledovaném rybníku či nádrži vlivem vysokých teplot a malého množství srážek k rozmnožení sinic, chlorofylu-a či zhoršení dalších podmínek, lidé by se zde rozhodně neměli koupat. „Doporučujeme proto na stránkách KHSV průběžně sledovat výsledky monitoringu koupacích vod v Kraji Vysočina. Monitoring se provádí dle stanoveného harmonogramu minimálně každých 14 dní,“ dodává mluvčí KHSV Jana Böhmová.

Ohodnoť článek

Foto Krajská hygienická stanice Kraje Vysočina

Štítky nádrž, voda, čistota, hygiena, rybník, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

KOUPÁNÍ NA VYSOČINĚ: První kontroly přírodních nádrží. Horší vodu má jen rybník Kachlička | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.