Počasí dnes16 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Na Vysočině přibylo v prvním čtvrtletí 935 obyvatel. Za přírůstkem stojí zahraniční migrace

Na Vysočině přibylo v prvním čtvrtletí 935 obyvatel. V navýšení se projevilo pouze to, že se do tohoto kraje přistěhovalo víc lidí, než jich ve stejné době odešlo bydlet jinam. Dětí se na Vysočině v prvních letošních třech měsících narodilo méně, než bylo zemřelých. K 31. březnu žilo v Kraji Vysočina 515 712 lidí. Vyplývá to z aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ).

O přírůstek obyvatel se na Vysočině zasloužila zahraniční migrace, v prvních třech měsících roku 2023 tak v kraji přibylo 1441 obyvatel.

Počet lidí se zvýšil ve všech pěti okresech kraje, všude to bylo pouze díky nově přistěhovaným lidem. Nejvíc si polepšilo Jihlavsko, kde počet obyvatel stoupl o 469. Nejméně, 47 lidí, přibylo na Žďársku.

Narozené děti 

Dětí se na Vysočině v letošním prvním čtvrtletí narodilo 1070. Ve stejné době zemřelo 1495 obyvatel Vysočiny, zemřelých bylo tedy o 425 víc než narozených dětí. Tento přirozený úbytek obyvatel byl nejvyšší na Žďársku, kde zemřelo o 106 lidí víc, než přibylo dětí.

Na Vysočinu se v prvních letošních třech měsících přistěhovalo 3392 lidí, zatímco nový domov mimo kraj ve stejném období našlo 2032 lidí. Díky migraci tak kraj získal celkově 1360 obyvatel.

Migranti převážně z Ukrajiny 

Obyvatel v ČR během prvního čtvrtletí přibylo o 23 100 na 10,85 milionu. Víc lidí zemřelo, než se narodilo. Přírůstek zajistila zahraniční migrace. Jde o migranty především z Ukrajiny, zejména pak o lidi s udělenou dočasnou ochranou týkající se válečného konfliktu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto fugas3/pixabay

Štítky ČR, demografie, obyvatelé, čtvrtletí, ČSÚ, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vysočině přibylo v prvním čtvrtletí 935 obyvatel. Za přírůstkem stojí zahraniční migrace | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.