Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Rodáci z Vysočiny: Ivana Zemanová strávila v kraji 18 let, do manžela se zamilovala na vysoké škole

Narozeniny dnes slaví Ivana Zemanová, bývalá první dáma České republiky, manželka bývalého prezidenta Miloše Zemana, jemuž skončil mandát na začátku letošního března. Osmapadesátiletá Zemanová je rodačkou z Nového Města na Moravě.

Otec byl politickým vězněm 

Bývalá první dáma, jež se za svobodna jmenovala Bednarčíková, je česko-slovenského původu. Narodila se 29. dubna 1965 v již zmíněném městě na Žďársku. Jejím otcem byl Slovák Pavel Bednarčík, politický vězeň. Ten byl během svého studia na gymnáziu v Popradu zatčen a s dalšími studenty byl obviněn z velezrady. V roce 1949 byl odsouzen k tříletému trestu, ten si odpykal v uranovém dolu v Jáchymově. Po vykonání trestu skončil v Dolní Rožínce. V Bystřici nad Pernštejnem se seznámil s Češkou Anastázií Plánkovou, která pracovala jako úřednice na poště. V roce 1961 se jim narodil syn Petr, v roce 1965 dcera Ivana. Pavel Bednarčík zemřel v roce 1968 a matka Ivany Zemanové se už znovu neprovdala.

Z Vysočiny do Prahy 

Na Vysočině Zemanová strávila i své mládí, mezi lety 1979 až 1983 studovala na gymnáziu v Bystřici nad Pernštejnem. Po maturitě nastoupila na Filozofickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně, konkrétně byla jejím oborem romanistika. Na vysokou školu se jako dcera politického vězně dostala až na několikátý pokus.

Ivana Zemanová s manželem Milošem Zemanem, foto: Facebook Miloše Zemana 

V roce 1990 se seznámila s tehdejším vědeckým pracovníkem Prognostického ústavu ČSAV a poslancem Milošem Zemanem – zaregistrovala totiž jeho veřejné postesknutí, že nemá sekretářku. Ačkoliv měla rozpracovanou diplomovou práci, přesto přerušila studium a od podzimu 1990 začala pracovat coby asistentka v Prognostickém ústavu. Z pracovního vztahu se stal i vztah osobní. Ivana Zemanová se svým partnerem otěhotněla, 2. srpna 1993 se za něj na Novoměstské radnici v Praze provdala. Na Nový rok 1994 se jim narodila dcera Kateřina.

Únos dcery Kateřiny 

Když byla Kateřina malá, tak rodina Zemanova zažívala krušné chvíle. Miloš Zeman byl v roce 2000 premiérem, a Ivaně Zemanové někdo vyhrožoval, že malou dceru unese. Ivanu i malou Kateřinu pak několik měsíců hlídala ochranka.

Po Zemanově odchodu z postu předsedy vlády ČR do penze v roce 2002, kdy se manželství stalo spíše formálním, manželé začali žít odděleně. Miloš Zeman na Vysočině v Novém Veselí, Ivana Zemanová s dcerou v bytě v pražských Stodůlkách.

Zaměstnání Ivany Zemanové 

Od roku 2001 se rok starala o propagaci a sponzoring projektu Česká kulturní sezóna ve Francii 2002 organizovaný Ministerstvem kultury. V roce 2010 pracovala jako vedoucí oddělení obchodu dovozce moldavských vín Mold Vin CZ manželova přítele Zdeňka Zbytka. Poté působila jako produkční odboru kultury Správy Pražského hradu. Od 8. března 2013 do 8. března 2023 zastávala roli první dámy České republiky.

Ivana Zemanová se domluví rusky a francouzsky. 

Střežila si své soukromí 

Osmapadesátiletá rodačka z Nového Města na Moravě si střežila a střeží své soukromí, na veřejnosti se příliš neobjevovala, a to hlavně po prvním pokusu o Zemanův návrat do vrcholných politických funkcí v roce 2003 byla zklamaná z výsledku prezidentských voleb, kde její manžel nebyl zvolen. Na protest vystoupila ze sociální demokracie a přestala se také objevovat na veřejnosti. Členkou ČSSD byla mezi lety 1993 – 2003.

Na rozdíl od své dcery Kateřiny Zemanové se nezapojila do další manželovy volební kampaně v kandidatuře na prezidenta republiky v roce 2012. Kateřina tak místo Ivany na sebe strhla veškerou pozornost. První krátký rozhovor během předvolební kampaně poskytla až krátce před druhým kolem přímé volby.

V době, kdy byl Miloš Zeman vrcholným politikem, tak se jeho žena věnovala charitě, hlavně dětem a seniorům, i když to veřejně nedávala příliš najevo. „Pokud bych měla vybrat jednu jedinou vlastnost, tak by to rozhodně byla její rozvážnost,“ říká Michaela Košťálová, autorka knihy Ivana Zemanová – Nechtěla být první dámou. „Není člověk, který by na sebe chtěl strhávat pozornost. Není jí to příjemné,“ řekla v roce 2018 pro idnes.cz Michaela Košťálová.
 

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Miloš Zeman / Facebook | Zdroj idnes.cz, prozeny.blesk.cz, wikipedie

Štítky rodák, prezident, politika, první, dáma, Ivana Zemanová, Nové Město na Moravě

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rodáci z Vysočiny: Ivana Zemanová strávila v kraji 18 let, do manžela se zamilovala na vysoké škole | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.