Počasí dnes19 °C, zítra18 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Potravinová banka Vysočina potřebuje hlavně základní potraviny. Žadatelů o tuto pomoc přibývá

Potravinová banka na Vysočině potřebuje doplnit hlavně zásoby základních trvanlivých potravin, jako je rýže, mléko, olej, cukr, mouka a různé konzervy. Pracovníci banky svážejí z obchodů pravidelně neprodané pečivo, čerstvou zeleninu a ovoce. K nim potřebují dodat takové potraviny, aby si z balíčku, který lidé dostanou, mohli udělat nějaké jídlo. Žadatelů o tuto pomoc přibývá, řekla dnes ČTK vedoucí banky Eva Šilhanová. Pravidelná celostátní jarní sbírka potravin v obchodech bude v sobotu 22. dubna.

Banka sídlí v Ledči nad Sázavou. „Pár zásob ještě máme, ale třeba trvanlivé kravské mléko, olej, cukr, konzervy nemáme. Konzerv máme nedostatek celoročně," řekla Eva Šilhanová. Okruh lidí, kteří potřebují výpomoc, se podle ní rozšiřuje. Není to kvůli válečným uprchlíkům, ale kvůli rostoucím nákladům domácností. Dřív to byly hlavně matky samoživitelky a staří lidé, teď už podle ní mají problém zvládat běžné výdaje i některé rodiny, kde pracují oba rodiče.

Potravinová banka Vysočina bude v sobotu spolu s dalšími neziskovými organizacemi zajišťovat sbírku potravin ve 23 obchodech. Ve většině prodejen budou přijímat dary od nakupujících dobrovolníci charit a jiných organizací, vybrané zboží si tyto organizace hned odvezou a budou ho rozdělovat klientům ve svém okolí. Přímo do potravinové banky přijdou darované věci z šesti obchodů, třeba i kvůli tomu, že některé organizace pomáhající sociálně slabým lidem je nemají kde uskladnit. Podle Šilhanové v minulých letech obyvatelé kraje v této sbírce darovali 14 až 15 tun zboží.

Sbírka potravin 2023: Lidé v Jihlavě opět budou nakupovat pro matky samoživitelky, seniory či bezdomovce

Trvanlivé potraviny, hygienické potřeby, drogerie. Tím vším může pomoci veřejnost, která v sobotu 22. dubna v jihlavském Lidlu na Okružní ulici nakoupí v rámci akce Sbírka potravin. Dobrovolníci si budou od dárců uvedené zboží přebírat v čase od...

V dalších dvou desítkách obchodů na území kraje budou moci zákazníci v sobotu darovat potraviny do boxů za pokladnami. Převezme je také ledečská potravinová banka, která opět zajistí jejich přerozdělení v regionu. Potravinové bance je možné přispět i jindy v roce přímo. Občas se podle Šilhanové stává, že sbírku uspořádá škola nebo obce.

Potravinová banka Vysočina vloni přerozdělila přes 380 tun potravin a dalšího zboží, bylo to asi o pět tun víc než v předchozím roce. Jídlo, které zbývalo v obchodech a v jiných provozovnách, poskytovala prostřednictvím úřadů, charit a dalších organizací skoro 10.000 lidí v nouzi. V letošním prvním čtvrtletí byl podle Šilhanové získaný objem zboží srovnatelný s minulým rokem.

Potravinová banka funguje na Vysočině od roku 2014. Hlavním cílem této neziskové organizace je boj proti hladu, chudobě a plýtvání potravin.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Potravinová banka Vysočina

Štítky ČR, sociální, potraviny, Potravinová banka, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Potravinová banka Vysočina potřebuje hlavně základní potraviny. Žadatelů o tuto pomoc přibývá | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.