Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Na trať Moravské Budějovice - Jemnice opět vyjede historický vlak. Loni se jím svezlo skoro 3500 nadšenců

Příznivce historie určitě potěší zpráva o tom, že už během velikonočních svátků začne na železniční trati Moravské Budějovice – Jemnice opět jezdit u turistů oblíbený historický vlak. Kraj Vysočina přispěje na provoz vlakové soupravy téměř milion korun.

Lidé budou moci využít celkem 67 provozních dnů. Poslední výjezd historického vlaku řady M je objednán na 17. prosince.

Zahájení provozu čeká tradiční trať mezi Moravskými Budějovicemi a Jemnicí v pátek 7. dubna 2023. „Jedná se zhruba o dvacetikilometrový úsek se sedmi tradičními zastávkami, který v Moravských Budějovicích vede i pod jedním z nejdelších silničních viaduktů na Vysočině. Všechny stanice vybízí k pěší turistice. Celková délka jízdy se blíží půlhodině,“ uvedl v tiskové zprávě Martin Hyský, zastupitel Kraje Vysočina pověřený řízením strategických projektů. I v historickém vlaku bude platit tarif Veřejné dopravy Vysočiny, tedy standardní jízdné jako u běžného spoje bez jakékoli přirážky.

Více informací najdou zájemci na tomto odkazu

Provoz historického vlaku v loňském roce stál kraj více než 820 tisíc korun, vlak jezdil celkem 63 provozních dnů a jízdu si užilo celkem 3 444 cestujících. 

Turistický provoz v této trase objednává Kraj Vysočina už šestým rokem. Důvodem je podpora a oživení turistického ruchu v této části kraje," vysvětlila Jitka Svatošová, mluvčí Kraje Vysočina. 

Do budoucna se kraj nebrání podobnému využití potenciálu úzkokolejné trati mezi Obrataní a Jindřichovým Hradcem. „S ohledem na povinné dodržení správních lhůt a informační povinnosti kraje trvající při bezproblémovém řízení a absolutní připravenosti dopravce cca 100 dní není pravděpodobné, že by zde turistický provoz oživil už letošní prázdninovou sezonu," nastínila závěrem mluvčí Svatošová. 

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Vysočina Tourism | Zdroj Kraj Vysočina

Štítky doprava, turismus, historický, vlak, železniční, trať, historie, Moravské Budějovice, Jemnice, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na trať Moravské Budějovice - Jemnice opět vyjede historický vlak. Loni se jím svezlo skoro 3500 nadšenců | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.