Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Na Vysočině se lyžuje na devíti svazích, ledová stěna ve Víru se otevře během dneška

Na Vysočině se lyžuje na devíti sjezdovkách, od první únorové neděle jezdí znovu vlek také na svahu ve Svratce. Tratě pro běžkaře jsou upravené na Žďársku i na některých jiných místech kraje. Dnes po poledni bude pro lezce v ledu otevřená ledová stěna ve Víru, již se podařilo znovu pokrýt ledem díky posledním mrazivým dnům.

Ledová stěna uměle vytvořená pomocí proudů vody na skále ve Víru zatím v této zimě sloužila od 19. prosince do 2. ledna, pak kvůli oblevě led odtál. Teď už skálu znovu pokrývá vrstva ledu. „Led je hotový, není moc na co čekat," řekl Slávek Matuška ze spolku, který stěnu připravuje, k obnovení provozu pro lezce. „Telefon už mi poměrně drnčí," podotkl.

Sjezdovky jsou na Vysočině otevřené na Harusově kopci, Fajtově kopci, v Novém Jimramově a ve Svratce na Žďársku. Na Jihlavsku se lyžuje na svazích v Lukách nad Jihlavou, na Čeřínku a na Šacberku. U Pelhřimova jezdí vlek na Křemešníku a na Havlíčkobrodsku u Světlé nad Sázavou. V Lukách budou v neděli dopoledne závody, pro veřejnost bude sjezdovka otevřená od 13:00, uvedli provozovatelé na webu.

Po mrazivých nocích v tomto týdnu svítilo přes den slunce. „Podmínky jsou zatím nejlepší za celou sezonu," řekl Karel Klapač z novoměstské sjezdovky Harusův kopec.

Kde všude lze běžkovat? 

Ke zprovoznění sjezdovky ve Svratce pomohl přírodní sníh, kterého tam do minulého týdne napadlo okolo 30 centimetrů. Jinde vlekaři v mrazech vyráběli další zásoby technického sněhu, na Čeřínku u Jihlavy byla sněhová děla v provozu do středy.

Upravené stopy pro běžkaře jsou na Žďársku. Z Nového Města na Moravě se běžkaři mohou dostat přes Lhotku i do tratí ve Žďáru nad Sázavou. Údaje o upravených tratích uvádí web Lyžařské Novoměstsko. O bílé magistrále v širším regionu Žďárska informuje destinační společnost Koruna Vysočiny. Upravené stopy jsou také v okolí Jihlavy.

Lyžařská trať s technickým sněhem je stále volně přístupná v rekreačním areálu Český mlýn v Jihlavě. Ve vyhrazených hodinách může veřejnost také na sportovní tratě novoměstské Vysočina Areny.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky lyžování, počasí, rekreace, hory, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vysočině se lyžuje na devíti svazích, ledová stěna ve Víru se otevře během dneška | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.