Počasí dnes19 °C, zítra18 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Vysočina chce podpořit kulturní a sportovní akce v kraji částkou 13,2 milionu. Je to víc než vloni

Vysočina plánuje podpořit v letošním roce 39 kulturních a sportovních akcí částkou 13,2 milionu korun. Je to víc než loni. Rozdíl je způsobený především pětimilionovým příspěvkem na pořádání světového poháru v biatlonu, který se uskuteční na přelomu února a března v Novém Městě na Moravě. Kromě pravidelných kulturních akcích, kam patří i řada letních hudebních festivalů, chce letos kraj podpořit také koncerty mladého pěvce Petra Nekorance, rodáka z Polné na Jihlavsku. Novinářům to řekl hejtman Vysočiny Vítězslav Schrek (ODS a STO).

Třicetiletý tenorista je od minulé sezony sólistou Opery Národního divadla, dříve byl členem operního studia Bavorské státní opery v Mnichově nebo sólistou opery ve Stuttgartu. Zpěv studoval na pardubické konzervatoři. Začínal s ním na základní umělecké škole v Polné.

Koncertní víkend v Polné nazvaný Petr Nekoranec a jeho hosté bude na konci července, kraj mu přispěje 70.000 korunami.

Druhou nejvyšší podporu po Českém svazu biatlonu získají od kraje pořadatelé Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava. V návrhu, který ještě musejí schválit krajští zastupitelé, je pro filmový festival vyhrazeno 1,5 milionu korun. S milionovou podporou počítá kraj pro Mezinárodní hudební festival Petra Dvorského a pro světový pohár horských kol.

V roce 2022 bylo podporovaných akcí 34. Kraj jejich pořadatelům vyplatil asi 8,3 miliony korun. Rok před tím si pořadatelé 45 akcí rozdělili asi 13 milionů korun. „V tom významném rozdílu hraje svoji roli biatlon, což je jedna z největších akcí. V letošním roce je tam podpora světovému poháru, i v roce 2021 tam taktéž byla významná částka, protože byl světový pohár a mistrovství světa. Částka dělala dohromady 7,7 milionu korun," řekl Vítězslav Schrek.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto biatlon.cz

Štítky správa, kultura, sporty, kraj, podpora, peníze, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vysočina chce podpořit kulturní a sportovní akce v kraji částkou 13,2 milionu. Je to víc než vloni | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.