Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Kraj Vysočina vydá příští rok 16,7 miliardy korun. Nejvíc peněz půjde do škol a dopravy

Vysočina má v rozpočtu na příští rok výdaje za 16,7 miliardy korun, o pět procent vyšší než pro letošek. Pokračovat bude mimo jiné ve stavbě silničního obchvatu Jihlavy a lůžkového hospice v Havlíčkově Brodě, zahájí opravy na hradě Kámen. Příjmy očekává kraj v roce 2023 přes 15,8 miliardy korun, v meziročním porovnání by měly stoupnout o 13 procent. Na pokrytí plánovaných výdajů bude přesto potřebovat ještě 911 milionů korun. Schodek bude financovat z rezerv, vyjednaný má také kontokorentní úvěr.

Rozpočet Kraje Vysočina schválilo krajské zastupitelstvo 30 hlasy. Proti bylo 12 zastupitelů a jeden zastupitel se hlasování zdržel. Hejtman Vítězslav Schrek (ODS a STO) v úvodu řekl, že se vedení kraje snažilo navrhnout úsporný rozpočet co do výdajů a reálný v očekávání příjmů. V hodinové debatě návrh kritizovali opoziční zastupitelé za ANO, nepodpořili ho ani zástupci KSČM, kteří jsou rovněž v opozici.

Martin Kukla, který je i poslancem za ANO, mimo jiné poukázal na rozpočtovou rezervu 500 milionů korun, která byla nově vytvořená na případné neočekávané výdaje související se zdražováním energií. „V rozpočtu máme půlmiliardový balík peněz, kterým říkáme, my vládě nevěříme, že splní svůj slib a bude fungovat zastropování (cen energií) pro obce a pro kraje," řekl Martin Kukla. Víc peněz by podle něj chtěl klub ANO dát do investic, například na opravy silnic.

Podle hejtmana je nová rozpočtová rezerva standardním manažerským řešením rizik vyvolaných válkou na Ukrajině. „Je to nedůvěra v Rusko, co ještě může napáchat v tomto světě," řekl Vítězslav Schrek. 

Náklady v dopravě stoupnou 

Největší částky z krajského rozpočtu půjdou tradičně do školství a dopravy. V kapitole školství plánuje kraj příští rok výdaje za 8,9 miliardy korun, jde hlavně o peníze, které kraj pouze přeposílá na přímé výdaje škol.

Náklady v dopravě podle rozpočtu meziročně stoupnou o 24 procent na 2,5 miliardy. Jen za úhradu ztrát krajem objednaných regionálních autobusů a vlaků půjde skoro 1,3 miliardy korun. Náměstek hejtmana Miroslav Houška (KDU-ČSL) připomněl to, že kraj dostává na opravy silnic peníze i ze státního fondu a z dotačních programů EU. „V sumě to dělá - investice do silniční infrastruktury v příštím roce - více jak 1,4 miliardy," řekl. Dotaci má kraj i na stavbu první části jihovýchodního obchvatu Jihlavy za víc než půl miliardy korun, která začala tento měsíc. Příští rok za ni kraj zaplatí okolo 350 milionů.

Výstavba části jihovýchodního obchvatu Jihlavy dnes začala. Hotovo by mělo být za dva roky

Úderem dnešní osmé hodiny ranní byla oficiálně zahájena stavba jihovýchodního obchvatu města Jihlavy – části JIH. Jde o úsek dlouhý 2,5 kilometru. Náklady jsou vyčísleny na 575 milionů korun.

Mezi významné výdajové položky bude patřit například i vybavení nového pavilonu pelhřimovské nemocnice, na které má kraj v rozpočtu 110 milionů korun. V Havlíčkově Brodě kraj staví první lůžkový hospic na Vysočině, který bude stát celkem přes 70 milionů korun bez daně. První miliony plánuje Vysočina příští rok dát také na opravy a vytvoření nových expozic hradu Kámen, který spravuje. Tříletý projekt by měl v součtu stát přes 100 milionů.

Stavba prvního hospice Vysočiny začala. Nabídne 20 lůžek, z toho dvě budou určena dětem

V Havlíčkově Brodě začali stavbaři budovat první lůžkový hospic na Vysočině. Novostavba se zelenou střechou a vyhlídkami do zeleně bude obsahovat 20 lůžek, dokončená bude v prvních měsících roku 2024. Kraj za stavbu zaplatí 76,1 milionu korun bez...

Příští rok počítá Vysočina také se dvěma mimořádnými podporami. Jihlava by mohla dostat prvních 350 milionů korun z 500 milionů korun slíbených krajem na stavbu multifunkční arény. Pro Třebíč kraj vyčlenil 59,5 milionu korun na přestavbu zimního stadionu. V grantových programech krajská samospráva příští rok rozdělí podobně jako letos 333 milionů korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Lenka Dvořáková

Štítky správa, hospodářství, rozpočet, Vysočina, 2023

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj Vysočina vydá příští rok 16,7 miliardy korun. Nejvíc peněz půjde do škol a dopravy | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.