Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Potravinová banka Vysočina má před sbírkou v obchodech vyprázdněný sklad. Chybí cukr, olej, přesnídávky

Potravinová banka Vysočina má před sobotní sbírkou potravin v obchodech ve svém ledečském skladu vyprázdněné regály. Poptávka po této pomoci se zvyšuje. Banka by od dárců nejvíc uvítala základní trvanlivé potraviny, jako je cukr, olej, mouka nebo mléko, přesnídávky pro děti, masové i jiné konzervy, řekla vedoucí banky Eva Šilhanová.

Potravinová banka Vysočina je nezisková organizace, jejíž hlavním cílem je boj proti hladu, chudobě a plýtvání potravin. Jídlo, které zbylo v obchodech a jiných provozovnách, poskytuje prostřednictvím charit, sociálních odborů a dalších organizací. Na částečný úvazek chodí do banky vypomáhat 12 lidí s handicapem.

„Máme málo potravin, trvanlivé skoro žádné," uvedla Eva Šilhanová. Trvanlivé mléko, olej nebo konzervy už v bance scházejí nejméně dva týdny. Z drogerie by potřebovala doplnit například prací prášky, čisticí prostředky a tekutá mýdla. Věci z banky jsou pro obyvatele Vysočiny, dostávají je senioři, matky, které se starají samy o děti a jiní lidé v nouzi. Banka spolupracuje s 61 organizacemi. „Víc se ozývají i sociální odbory, které dávají potraviny potřebným," uvedla.

Podzimní kolo sbírky potravin v obchodech pořádané Českou federací potravinových bank bude 12. listopadu, přispět do ní mohou lidé i nákupem on-line. Na Vysočině bude sbírka ve 21 obchodech. Zúčastněné neziskové organizace, mezi nimi charita, si vybrané zboží hned odvezou a budou ho přerozdělovat ve své působnosti. Z několika obchodů půjdou dary do potravinové banky, která má trochu obavy z toho, že lidé kvůli zdražování nebudou tak štědří jako dřív.

Sbírka potravin v Jihlavě. Přihoďte do vozíku nákup pro matky samoživitelky či osamělé seniory

Pokud máte zájem pomoci těm, co to potřebují, pak máte možnost zapojit se do další Sbírky potravin, která se uskuteční také v krajské Jihlavě. Její podzimní kolo má termín již tuto sobotu 12. listopadu.

Potravinová banka funguje na Vysočině od roku 2014. Objem zboží, které jí prošlo, zatím rok od roku stoupal. Loni rozdala 376 tun potravin. Eva Šilhanová uvedla, že vzhledem k počtu zájemců by ho bylo možné přerozdělit ještě mnohem víc.

Z obchodů dostává banka pravidelně neprodané potraviny, které se rychle kazí, jako je pečivo, ovoce a zelenina. Ovoce a zeleninu banka dokáže i usušit. Podle Šilhanové čerstvého zboží poslední dobou ubylo. Přičítá to tomu, že se obchody snaží snižovat přebytky lepším plánováním zásobování, víc asi také prodají ve slevách. Potravinová banka by uvítala také dary od zemědělců, třeba brambory.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, sociální, banka, potravinová, sbírka, potraviny, pomoc, nouze, Ledeč nad Sázavou, obchod, jídlo, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Potravinová banka Vysočina má před sbírkou v obchodech vyprázdněný sklad. Chybí cukr, olej, přesnídávky | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.