Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Rodáci z Vysočiny: Čestný občan Třebíče Navrátil slaví 70. narozeniny. Ve svém rodišti má chalupu i hrob

Významné životní jubileum - 70 let - přesně dnes slaví známý český divadelní a filmový herec Oldřich Navrátil, který pochází z Třebíče. Jeho rodné město mu před nedávnem udělilo čestné občanství, to si herec převezme 3. listopadu, když bude v Třebíči účinkovat v divadelní hře Manželství v kostce.

Studium a první zkušenosti s divadlem

Oldřich Navrátil, kterého má řada lidí spojeného hlavně s postavou Emila Nádeníčka z „Básníků", otce Bajzy v seriálu Bylo nás pět či coby správce z pohádky Anděl Páně, se v téměř čtyřicetitisícové Třebíči nejen narodil, ale vystudoval zde i gymnázium. Poté přešel do Brna na JAMU, tuto školu vystudoval pod vedením herečky Jarmily Lázničkové. Dva roky po absolutoriu působil v Divadle na provázku, poté se přestěhoval do Prahy. Jeho působištěm se stal pražský experimentální soubor Dílna 24, a to na rok. Poté začal hrát v Divadle Ta Fantastika. Hostoval i v jiných divadlech, například Divadle Minor, v Činoherním klubu, hrál i v Čechově prozatímně osvobozeném divadle. V sezoně 2012/2013 měl roční angažmá ve Studiu Ypsilon. V Ypsilonce a rovněž ve Studiu DVA hrál také v sezoně 2016/2017.

Čestné občanství je nejvyšší formou ocenění města. Třebíč ho poprvé udělila v roce 1875 autorovi prvních sepsaných dějin města Adolfu Kubešovi, loni ho získal herec Miroslav Donutil, vyplývá z informací na webu města. Do současnosti bylo uděleno 47 oceněným. Čestné občanství města je udělováno osobnostem, které se významným způsobem zasloužily zejména o rozvoj města, jeho vzhled a pozitivní prezentaci a za mimořádné činy v různých oblastech včetně kultury. Mezi čestnými občany Třebíče jsou i českoslovenští prezidenti Tomáš Garrigue Masaryk a Edvard Beneš.

Oldřich Navrátil je aktivní i v seriálech - od ledna 2019 nahradil Václava Postráneckého v hlavní roli Jana Krejzy v seriálu Krejzovi. Již od 14. října 2018 zastoupil Postráneckého také v úloze moderátora kutilského televizního pořadu Receptář prima nápadů.

Chtěl se angažovat v politice 

Navrátil byl 24 let ženatý s Dášou Navrátilovou, s níž má dceru Terezu, podruhé se oženil s přítelkyní Monikou, a to v roce 2011. Navrátil vlastní chalupu nedaleko Třebíče, je jí přestavěný starý mlýn. Jak řekl před dvěma lety pro Český Rozhlas, právě kvůli této chalupě se do Třebíče vrací čímdál častěji. „Koupili jsme tam starý mlýn. Nikdy jsem Třebíč neopustil, už tam mám i hrob," dodal herec Oldřich Navrátil. 

V roce 2014 kritizoval předsedu vlády Bohuslava Sobotku za jeho výrok odsuzující přítomnost vojáků NATO v České republice.  V únoru 2018 oznámil, že bude v obvodu č. 53 – Třebíč kandidovat s podporou TOP 09 v senátních volbách v roce 2018. V květnu téhož roku však svou kandidaturu stáhl. 

Vybrané filmové a seriálové role Oldřicha Navrátila

Prázdniny pro psa (1980), Jak svět přichází o básníky (1982), Dobří holubi se vracejí (1987), seriál Přítelkyně z domu smutku (1993), seriál Bylo nás pět (1994), Lotrando a Zubejda (1997), Waterloo po česku (2002), pohádka Anděl Páně (2005), Rafťáci (2006), seriál Vinaři (2014), seriál Krejzovi a Ohnivý kuře (2018). 

Čestný občan Třebíče

V roce 2012 obdržel u příležitosti svých 60. narozenin Cenu města Třebíče. V roce 2022 obdržel čestné občanství města Třebíče, na zářijovém zasedání o tom jednomyslně rozhodli třebíčští zastupitelé. Zároveň všichni přítomní hlasovali pro udělení Ceny města Třebíče herci Miloslavu Kopečnému a hokejistovi Patriku Eliášovi.

Oldřich Navrátil si ocenění převezme 3. listopadu, když bude v Třebíči účinkovat v divadelní hře Manželství v kostce.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pavel Vácha | Zdroj ČTK, wikipedia, Město Třebíč, Český Rozhlas

Štítky rodák, herec, 70. narozeniny, občan, film, divadlo, seriál, Oldřich Navrátil, Třebíč, chalupa, Kraj Vysočina, Bylo nás pět, Václav Postránecký, Anděl Páně, Studio Ypsilon

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rodáci z Vysočiny: Čestný občan Třebíče Navrátil slaví 70. narozeniny. Ve svém rodišti má chalupu i hrob | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.