Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

VIZUALIZACE: Na Vysočině vyroste kamenný hospic. Bude jednopodlažní, s kaplí a zelenou střechou

Ještě v tomto roce by měly začít přípravné práce na stavbu kamenného lůžkového hospice, který bude první na Vysočině. Sídlit bude v Havlíčkově Brodě. Podle informací od hejtmana Kraje Vysočina Vítězslava Schreka by jeho stavba měla trvat 16 měsíců. Je tedy pravděpodobné, že v roce 2024 bude moci hospic začít sloužit svému účelu.

Co je hospic?

Hospic je zdravotnicko-sociální zařízení, které slouží k péči o nevyléčitelně a těžce nemocné osoby, tedy k takzvané paliativní péči. Současná zdravotnická zařízení hospicového typu dostala své jméno podle instituce hospiců – míst pro odpočinek poutníků, která vznikla ve 4. století.

Hlavním účelem hospiců je maximálně zlepšit kvalitu života v jeho závěrečné fázi a umožnit důstojné umírání. Děje se tak především snižováním nebo odstraňováním bolesti a jiných nepříjemných fyzických projevů nemoci. Hospic umožňuje vyřešit nebo alespoň zmírnit různé psychologické a duchovní problémy spojené s umíráním. Umožňuje intenzivní a nerušený kontakt s partnerem nebo rodinou.

V okamžiku, kdy bude Kraji Vysočina doručeno písemné rozhodnutí ministerstva zdravotnictví o poskytnutí avizované dotace na stavbu kamenného lůžkového hospice v Havlíčkově Brodě, se rozjede obvyklá administrativní agenda – kraj vypíše veřejnou zakázku na stavební firmu. 

„Zhruba 5–6 let tady byla snaha hospic postavit, aktivní byl spolek Mezi stromy. Tomu se však projekt z důvodu nemožnosti čerpat dotaci nepodařilo zrealizovat. Projekt převzal Kraj Vysočina a státní dotace mu byla přislíbena. Se zapojením i vlastních zdrojů bude Kraj Vysočina hlavním investorem. Hospic vyroste v těsném sousedství krajské nemocnice na pozemcích, které pro tento účel darovalo město Havlíčkův Brod,“ informoval novináře hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek.

V našem kraji kamenný hospic dosud chybí. Kraj Vysočina využije připravený projekt spolku Mezi stromy a postaví jednopodlažní objekt. „Jeho kapacita bude 18 dospělých a 2 děti. Celková zastavěná plocha bude činit 1575 m2, projekt počítá nejen se světlými pokoji respektujícími soukromí, ale i s administrativní částí, kaplí a denními zónami,“ popisuje náměstek hejtmana pro oblast zdravotnictví Vladimír Novotný.

Součástí kamenného hospice bude také 17 parkovacích míst, a to nejen pro zaměstnance, ale i pro hosty a rodiny klientů. „Zajímavostí je navržená plochá střecha s extenzivní vrstvou zeleně, která zabraňuje přehřívání střešního pláště a zároveň poslouží k zadržování dešťové vody,“ říká krajský radní Karel Janoušek. Domácké prostředí bude podtrženo vhodně doplněnou sadovou úpravou s možností výjezdu z jednotlivých pokojů přímo do zeleně.

Výstavba kamenného hospice v Havlíčkově Brodě, která by mohla být připravována ještě letos, bude stát zhruba 103 milionů korun. Další peníze bude muset kraj uvolnit na nákup nábytku a vybavení. „Spoluúčast státu je vyčíslena na 67 milionů korun," doplnila závěrem Jitka Svatošová, mluvčí Kraje Vysočina. 

Ohodnoť článek

Foto Kraj Vysočina | Zdroj Kraj Vysočina, wikipedia

Štítky hospic, kamenný, výstavba, zakázka, Mezi stromy, Havlíčkův Brod, Kraj Vysočina, Vítězslav Schrek, projekt, Karel Janoušek, Vladimír Novotný

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIZUALIZACE: Na Vysočině vyroste kamenný hospic. Bude jednopodlažní, s kaplí a zelenou střechou | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.