Počasí dnes19 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Kraj začne podkládat optické kabely pro rychlejší internet do krajnic silnic. V červnu se začne u silnice 602

Rowanet. To je název telekomunikační sítě, kterou buduje Kraj Vysočina už od roku 2003. Aktuálně měří 400 kilometrů, propojuje 16 měst, deset obcí a 180 organizací. Podle kraje to je rozsahem jedinečný projekt uskutečňovaný samosprávou. Jeho hlavním účelem je nabídnout rychlý internet pro samosprávy, které ho mají v dosahu zadarmo, stejně jako pro příspěvkové organizace Kraje Vysočina.

Na Vysočině jsou přesto ještě pořád místa, kde lidé nemají dostatečně rychlé a cenově dostupné připojení k internetu. Toto by teď mohla vyřešit pokládka chrániček přímo do krajnic krajských komunikací.

Tu by měla zahájit už v červnu Krajská správa a údržba silnic Vysočiny, konkrétně se budou chráničky pokládat na dvoukilometrové trase mezi Dušejovem a Vyskytnou s využitím rakouské metody. „Budoucí vedení optických kabelů je nutné pro šíření vysokorychlostního internetu a pokrytí některých takzvaných bílých míst," vysvětluje v tiskové zprávě Jitka Svatošová, mluvčí Kraje Vysočina. 

Doteď byly chráničky do silničních příkopů pokládané během rekonstrukcí a oprav vozovek. „Letos chce kraj vyzkoušet novou metodu, která umožní položit chráničky bez rozkopání tělesa silnice. Samotná pokládka si nevyžádá zásadní dopravní omezení," ujistil náměstek hejtmana Miroslav Houška (KDU-ČSL).

Na Vysočině mělo podle Českého statistického úřadu v roce 2020 připojení k internetu přes 85 procent domácností, byl to druhý nejvyšší podíl v Česku, o něco lépe na tom byl jen Plzeňský kraj. Během čtyř let se podíl domácností s internetem na Vysočině zvýšil o 22 procent. V roce 2016 mělo na Vysočině připojení k internetu 63 procent domácností.

Položením chrániček na dvoukilometrové trase mezi Dušejovem a Vyskytnou se propojí síť, která už u silnice 602 vznikla při jejích dřívějších rekonstrukcích. „Do 15 cm širokého zářezu, který bude zároveň 75 cm hluboký, budou díky speciální technologii v jeden čas zároveň s frézováním položeny tři chráničky. V nich jsou plastové svazky mikrotrubiček, kam se zavádí optická vlákna. Kapacita našich chrániček bude nabídnuta i dalším poskytovatelům internetu,“ popsal novou technologii hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek. 

Výše popsanou nejmodernější technologii používají nejen v Rakousku, ale i v Německu. Obě země s ní mají velmi dobré zkušenosti. „Zásadní je, že nedojde k poškození vozovky. Z pohledu údržby zůstávají takto položené chráničky bezproblémové,“ upozorňuje Houška. 

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky Internet, síť, optický, kabel, vozovka, chránička, instalace, doprava, Kraj Vysočina, silnice, optické vlákno, Miroslav Houška, Vítězslav Schrek, KDU-ČSL, Český statistický úřad, Německo, Vyskytná

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj začne podkládat optické kabely pro rychlejší internet do krajnic silnic. V červnu se začne u silnice 602 | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.