Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Potravinová banka na Vysočině loni rozdělila 376 tun jídla. Pomáhá více než padesáti organizacím

Kraj Vysočina sedm let podporuje Potravinovou banku Vysočina, která sídlí v Ledči nad Sázavou. Rada kraje na svém posledním zasedání odsouhlasila podporu ve výši 200 tisíc korun. Tyto peníze by měly pokrýt část provozních nákladů.

„Potravinová banka má nezastupitelné místo v regionálním neziskovém sektoru. Podle údajů, které máme k dispozici, rozdala na Vysočině v loňském roce více než 9,5 tisíci osobám v nouzi a více než padesátce spolupracujících organizací téměř 376 tun potravin,“ říká krajský radní pro sociální oblast Jan Tourek. Kraj Vysočina podporuje ledečskou potravinovou banku od samého vzniku v roce 2014, od roku 2016 pak pravidelně částkou 200 tisíc korun.

Potravinová banka Vysočina, z.s. je nestátní nezisková organizace, jejíž hlavním cílem je boj proto hladu, chudobě a plýtvání potravin a svojí činností se snaží obnovovat solidaritu mezi lidmi.

Posláním potravinových bank je obecně proti hladu a proti plýtvání potravinami. Potravinové banky se proto snaží získávat zdarma přebytky ze zemědělské výroby, potravinářského průmyslu i věci dlouhodobější spotřeby, které pak skladují a prostřednictvím místních sdružení a neziskových organizací předávají lidem v nouzi a potřebným. Část potravin a spotřebního zboží se získává prostřednictvím celonárodních a regionálních potravinových sbírek.

O 152 tun více než v roce 2020

Potravinová banka Vysočina má velkou výhodu, že vlastní velký objekt na adrese Barborka 1191 v Ledeč nad Sázavou, ve kterém má dostatečně velké skladovací prostory ke skladování potravin i s dostatečnou rezervou pro spolupráci se všemi poskytovateli sociálních služeb a se všemi obcemi s rozšířenou působností, tím dokáže pokrýt potřeby klientů v rámci celého Kraje Vysočina,“ doplňuje radní Jan Tourek. V roce 2021 distribuovala potravinová banka na Vysočině 376 tun potravin, což je oproti roku 2020 o 152 tun více.

Činnost Potravinové banky Vysočina zajišťuje nyní šest pracovníků a provoz je financován jak krajským příspěvkem, tak i dotacemi měst a obcí, nadacemi, Českou federací potravinových bank a dalšími subjekty. Další peníze chce potravinová banka opět získat  z programů Ministerstva zemědělství. Mezi hlavními smluvními dodavateli potravin jsou zejména řetězce Albert, Tesco, Kaufland, Globus, Makro, Penny, COOP, DM drogerie.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Potravinová sbírka | Zdroj Kraj Vysočina, Potravinová banka Vysočina

Štítky potraviny, banka, sbírka, pomoc, Kraj Vysočina, jídlo, Ledeč nad Sázavou, Tesco, Kaufland, Penny Market, Makro, Dm-drogerie markt, Globus

Potravinová banka na Vysočině loni rozdělila 376 tun jídla. Pomáhá více než padesáti organizacím | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.