Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Listopad a prosinec byl pro krajské silničáře dražší než vloni. Na opravu výtluků doteď padlo 48 tun směsi

Kraj Vysočina vydal na údržbu silnic v posledních dvou měsících minulého roku asi o 15 milionů korun více než ve stejné době před rokem. Nejvíce práce s prohrnováním a sypáním komunikací měli silničáři zatím nejvíc v lednu.

Pracovníci Krajské správy a údržby silnic Vysočiny se také potýkali s vyšší nemocnosti. „Nejvíce takových případů zaznamenali v prosinci," sdělil ředitel Krajské správy a údržby silnic Vysočiny (KSÚSV). Radovan Necid. Podle jeho odhadu by mohla správu stát tato zima stejně nebo o něco víc než ta minulá.

Za zimní údržbu silnic na přelomu let 2020 a 2021 kraj zaplatil 226 milionů korun, o rok dřív to bylo 167 milionů korun. Vyplývá to z údajů na krajském webu.

Krajská správa zaměstnává okolo 680 lidí. Na Vysočině používají silničáři v zimě sůl na 1575 kilometrech komunikací, inertním posypem zajišťují sjízdnost 2885 kilometrů vozovek. V zimním období, které se počítá od listopadu do konce března, se v tomto kraji neudržuje 275 kilometrů silnic.

„Těžko odhadovat, jaký bude konečný účet za zimu, ale stále jezdíme," uvedl Necid. Nejvíc soli zatím silničáři spotřebovali v lednu, což bylo obvyklé i minulé roky. „Uvidíme, co přinese únor a březen. Loni jsme jezdili do 16. dubna," připomněl.

KSÚSV si i na tuto sezonu udělala zásoby posypové soli, konkrétně to na tuto zimu bylo 21 tisíc tun. Jak se ale ukázalo, bylo to málo. „Bohužel, koncem ledna jsme už byli nuceni dokoupit tři tísíce tun takzvané zimní soli a ta je o 30 procent dražší," uvedl ředitel Necid. Ceny posypového materiálu se zvyšují celkově. U drtí podle Necida od ledna stouply o 20 až 25 procent.

Nemocní pracovníci 

Epidemie koronaviru komplikovala provoz správy a údržby zatím nejvíc v posledním loňském měsíci. „Teď je to o něco lepší. Situace je, dá se říct, stabilní," uvedl ředitel. Minulý týden v pondělí nebylo v práci kvůli nemoci nebo karanténě 33 lidí. „Přijali jsme řadu opatření, neustále testujeme, sledujeme počty pracovníků s nemocí nebo v karanténě a hledáme možnosti náhrady, když 'vypadne' jedna směna na cestmistrovství, musíme si pomáhat z jiných cestmistrovství," řekl Necid. Krajská správa zaměstnává okolo 680 lidí.

Zimní opravy výtluků 

Silničáři v zimních měsících opravují výtluky na vozovkách takzvanou studenou obalovanou asfaltovou směsí, kterou si sami vyrábějí. Od loňského listopadu do konce ledna jí na krajské silnice II. a III. třídy padlo 48 tun. Jak vysoké budou škody na silnicích po této zimě, se podle ředitele zatím nedá odhadnout.

Ohodnoť článek

Foto Fénixův Řád Rozzlobení mladí muži a mladé ženy | Zdroj ČTK

Štítky údržba, silnice, silničáři, prosinec, leden, statistika, počasí, Vysočina, Kraj Vysočina, zima, Radovan Necid, pandemie covidu-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Listopad a prosinec byl pro krajské silničáře dražší než vloni. Na opravu výtluků doteď padlo 48 tun směsi | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.