Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Na Vysočině kvůli silnému větru padají stromy. Zaměstnává hasiče i silničáře

, aktualizováno 30. ledna 2022, 12:41

Na Vysočině, přesně jak předpovídali meteorologové, řádí od včerejšího podvečera silný vítr. Ten zaměstnává hlavně hasiče, ti mají na svém kontě od sobotního večera celkem více než 110 událostí, které souvisí s počasím.

Podle mluvčí krajských hasičů Petry Musilové se většinou jednalo o odstranění stromů a větví, které padly na komunikace, a bránily tak plynulému provozu. „Nejčastěji jsme zasahovali na Žďársku a Třebíčsku," uvedla dnes ráno Petra Musilová.

Hasiči vyjížděli třeba i do Herálce na Žďársku, kde ležela přes komunikaci větev. K jejímu odstranění vyjížděli hasiči z Herálce, kteří na svém facebookovém profilu vyzvali řidiče k tomu, že není nutné úplně ke všem spadlým větvím volat hasiče. Za pravdu jim dala řada komentujících. 

Silný vítr během noci zaměstnal i silničáře. Některé silnice, které v noci ošetřovali, bude během dne kvůli větru nutné znovu uklidit. „Něco jsme museli teď ráno projíždět, protože vítr nám ochlazuje vozovky. Sem tam byly dešťové přeháňky, silný nárazový vítr," řekl dispečer Roman Hubený. Silnice prvních tříd jsou mokré poté, co je silničáři chemicky ošetřili. Na vozovkách druhých a třetích tříd leží místy rozbředlý sníh. „Přes den se to bude muset ještě shrnout, jak se oteplilo. Je třeba jezdit se zvýšenou opatrností. Padají také stromy na Vysočině, zatím asi dvacet," dodává dispečer. 

Výtaha před silným větrem platí do dnešního večera, kdy by měl ustávat. „Nárazy větru mohou dosahovat i kolem devadesáti kilometrů za hodinu. Silný vítr bude způsobovat komplikace, zejména v dopravě a energetice," uvedl Český hydrometeorologický ústav.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Hasičský záchranný sbor ČR

Štítky vítr, hasiči, silničáři, doprava, stromy, Vysočina, Kraj Vysočina, vichřice, strom, okres Žďár nad Sázavou, Herálec, okres Třebíč, Český hydrometeorologický ústav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vysočině kvůli silnému větru padají stromy. Zaměstnává hasiče i silničáře | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.