Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Historickým městem Vysočiny je Telč. Postupuje do boje v celostátní soutěži

O titul Historické město roku 2021 bude za Vysočinu bojovat Telč, vyhrála krajské kolo, ve kterém porazila Jemnici a Moravské Budějovice. Celostátní vítěz bude vyhlášen v dubnu, sdělila mluvčí telčského pracoviště Národního památkového ústavu Ilona Ampapová.

Města, která se do soutěže přihlásila, hodnotila komise složená ze zástupců ministerstva pro místní rozvoj, Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska a Národního památkového ústavu. Ocenila přístup města k obnově památek a kultivaci historického prostředí veřejných prostranství.

Telč, která je od roku 1992 na seznamu UNESCO, se soutěže účastí pravidelně. Podle Ampapové ji tentokrát neodradilo ani to, že v roce 2021 nedokončila žádnou obnovu kulturní památky. „Nicméně, v roce 2020 byla na území městské památkové rezervace dokončena nákladná rekonstrukce Domu dětí a mládeže na náměstí Zachariáše z Hradce a souběžně je stále v nákladné rekonstrukci probíhající obnova budovy historické radnice na náměstí Zachariáše z Hradce, jejíž dokončení se předpokládá na jaře 2022," uvedla Ilona Ampapová.

V Telči končí opravy radnice. Veřejnost se podívá do klenutého sklepa, kde budou muzejní exponáty

V Telči na Jihlavsku dokončuje stavební firma pro město rekonstrukci budovy radnice na historickém náměstí Zachariáše z Hradce. Pracovníci městského úřadu se tam budou postupně vracet od března do května. V přízemí bude opět informační centrum,...

Výsledky celostátní soutěže budou slavnostně vyhlášeny v dubnu u příležitosti Mezinárodního dne památek a historických sídel.

Cenu za nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací a zón s právem užívat titul Historické město roku uděluje od roku 1994 Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska společně s ministerstvem kultury a ministerstvem pro místní rozvoj. První titul získaly Svitavy. Na Vysočině mají tento titul města Polná, Brtnice a Havlíčkův Brod, který soutěž vyhrál loni.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, památky, ocenění, Telč, historie, Kraj Vysočina, Národní památkový ústav, soutěž, Moravské Budějovice, Jemnice, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky, Česko, Morava, Slezsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Historickým městem Vysočiny je Telč. Postupuje do boje v celostátní soutěži | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.