Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Více peněz pro mladé sportovce. Kraj zvýší dotace určené pro centra talentované mládeže

Vysočina zřejmě zvýší celkovou částku určenou na podporu center talentované mládeže. Kraj podle náměstkyně hejtmana Hany Hajnové (Piráti) předpokládá, že pro ně v rozpočtu vyhradí osm milionů korun, letos to bylo 6,3 milionu korun. Vysočina má 20 center, která podporují sportovně nadanou mládež. Nejnověji se jím stal taneční klub TJ Sokol Bedřichov.

„Taneční klub v TJ Sokol Bedřichov funguje od roku 1996. Věnujeme se standardním a latinsko-americkým tancům, v tuto chvíli máme asi necelých 40 členů, ve věku - máme od úplně malinkatých předškolních dětí až vlastně po mládežníky,“ řekla Radka Prokůpková, která tanečníky vede. Do roku 2005 byli součástí klubu i dospělí tanečníci, kteří se dostali až do druhé nejvyšší taneční soutěže v republice.

U mladších tanečníků patří mezi největší úspěchy opakovaná účast na mistrovství České republiky nebo nominace do okruhu soutěží Dance Sport Europe. Peníze, které bude moci klub díky zařazení mezi krajská centra získat, chce využít na zajištění trenérů špičkové úrovně. „Aby si nemusel každý pár jezdit samostatně za nějakým trenérem do dálky, ale abychom my udělali větší skupinu dětí a toho trenéra dostali k nám sem na Vysočinu. Tím pádem by i Vysočina dostala daleko větší prestiž po té trenérské stránce,“ řekla Prokůpková. Centrum bude sdružovat malé talentované tanečníky z celé Vysočiny.

TJ Sokol Bedřichov s asi 900 členy už dřív získal status krajského centra pro moderní gymnastiku, funguje od roku 2012. Podle starostky tělovýchovné jednoty Liběny Menšíkové bude o status v rámci jednoty žádat i oddíl volejbalu.

Na podporu krajských center jsou vyhrazeny dotace z Fondu Vysočiny. O zařazení mezi centra nyní mohou žádat i sporty, které nemají své kluby ve všech okresech kraje, ale jejich dospělá část hraje nejvyšší české soutěže. "Jedná se primárně o softball, baseball," řekla náměstkyně hejtmana Hana Hajnová. Je to změna pravidel, o které rozhodli krajští radní při svém posledním jednání.

Kraj začal centra podporovat v roce 2006. Tehdy měly status krajského centra talentované mládeže čtyři sportovní organizace věnující se lednímu hokeji, fotbalu, volejbalu a šachu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto sokolbedrichov.cz

Štítky ČR, správa, sporty, Vysočina, AUDIO, Kraj Vysočina, TJ Sokol Bedřichov, Hana Hajnová, Česká pirátská strana, tanečník, trenér, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Více peněz pro mladé sportovce. Kraj zvýší dotace určené pro centra talentované mládeže | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.