Počasí dnes19 °C, zítra19 °C
Pondělí 13. května 2024  |  Svátek má Servác
Bez reklam

Kvůli bouřkám na Vysočině nejezdí vlaky, některé domácnosti jsou bez proudu

Bouřky, které se naším krajem prohnaly během včerejšího podvečera a noci, způsobily problémy v železniční dopravě. Ta je na řadě míst přerušená. Stromy leží v kolejišti, jinde porušily trakční vedení. Část Havlíčkobrodska je také bez dodávek elektrické energie. Hasiči likvidují následky bouřek v celém kraji, odstraňují popadané stromy, někde zajišťují uvolněné střechy. Od čtvrtečního odpoledne měli přes 200 výjezdů.

Hasiči na Vysočině také pomáhali s přesunem 40 dětí ze skautského tábora v Libici nad Doubravou do místní školy. „Všechny děti jsou v pořádku a bez zranění," uvedla dnes ráno Petra Musilová, mluvčí krajských hasičů.

Mluvčí společnosti ČEZ Šárka Lapáčková Beránková uvedla, že energetici evidují na Vysočině devět poruch na vedení vysokého napětí, ve čtvrtek večer jich bylo 15. „Poruchové čety jsou v terénu od včerejšího večera, pracovaly přes noc. Prioritou je obnovit dodávky elektřiny všude, kde je to možné. Navýšili jsme počty pracovníků jak v terénu, tak na dispečinku i call centru," uvedla mluvčí Šárka Lapáčková Beránková.

Provoz vlaků je zastavený mezi Havlíčkovým Brodem a stanicí Lípa nebo stanicí Hlinsko v Čechách. Kvůli poruše trakčního vedení nejezdí vlaky ani v úseku Přibyslav - Pohled a Leština u Světlé - Světlá nad Sázavou. České dráhy předpokládají zprovoznění během dopoledne.

Hasiči v Kraji Vysočina vyjížděli kvůli silným bouřkám, které doprovázely vydatné srážky a silný vítr, více než 200 krát. Nejčastěji odstraňovali stromy a větve, které padly na komunikace, a bránily tak plynulému provozu. Za sebou mají také...

Hasiči museli do terénu kvůli počasí už ve čtvrtek po 16:00. Nejčastěji vyjížděli k popadaným stromům, které někde poničily zaparkovaná auta. Museli také zajistit několik uvolněných střech buď přímo v Havlíčkově Brodě nebo v Chotěboři na Havlíčkobrodsku.

Varování před extrémními bouřkami vydali meteorologové ve čtvrtek. Dnes by na Vysočině podle jejich předpovědi měly být bouřky jen místy. Postupně jich bude ubývat spolu s oblačností. Nejvyšší odpolední teploty budou 21 až 24 stupňů Celsia.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS Kraje Vysočina

Štítky počasí, bouřka, železnice, energie, Vysočina, Kraj Vysočina, okres Havlíčkův Brod, terén, ČEZ, Libice nad Doubravou, Havlíčkův Brod, Světlá nad Sázavou, České dráhy, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvůli bouřkám na Vysočině nejezdí vlaky, některé domácnosti jsou bez proudu | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.