Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Do potravinové pomoci se v kraji zapojí přes 50 škol. Zajistí oběd zdarma nejchudším dětem

Školy na Vysočině jsou prostřednictvím Kraje Vysočina už šest let zapojené do programu potravinové pomoci. Dětem z nejchudších rodin má zajistit školní obědy zdarma. Zájem zapojit se do programu i příští školní rok má zatím 54 škol, méně než nyní. Podle některých oslovených ředitelů jsou podmínky příliš přísné, na obědy tak nedosáhnou všechny potřebné děti. Někde s obědy pomáhají sponzoři.

„Je to určitě přínos, bohužel na to nedosáhnou všechny děti, protože tam jsou poměrně přísná kritéria, ale pak tady máme ještě sponzora, který nám dává peníze, takže dětem, které by na pomoc nedosáhly, hradíme obědy z toho," řekl ředitel ZŠ Hálkova v Humpolci Tomáš Jůzl. Loni škola platila obědy prostřednictvím dotace 18 dětem, dalších deset dětí chodilo na obědy zdarma díky sponzorským penězům. Škola je do programu potravinové pomoci zapojená pět let.

Zapojení v programu ale ještě nutně neznamená, že se ve škole děti zdarma stravují. To je případ základní školy v Batelově na Jihlavsku, řekla její ředitelka Alena Vybíralová. Záleží na momentální ekonomické situaci rodin, kterou posuzují úřady.

Finanční prostředky na potravinovou pomoc dětem jsou vypláceny z Fondu evropské pomoci nejchudším lidem. Určené jsou dětem ve věku tři až 15 let z rodin, kterým náleží podpora v hmotné nouzi.

Asi pět dětí dostává obědy zdarma v Základní škole Nuselská v Havlíčkově Brodě. „S přihláškami to není tak jednoduché, my bychom vytipovali spoustu dětí, ale je to dané úřadem práce, musí tam být splněné podmínky pro hmotnou nouzi, takže rozhodnutí jde úplně mimo nás. Je to dobrá pomoc, kdyby byly podmínky stanovené volněji, určitě bychom měli v programu víc dětí," řekla ředitelka havlíčkobrodské školy Milena Popelová.

Obědy vydávané do kastrůlků 

Dostupnost obědů v uplynulém období zkomplikoval koronavirus. Někde se v době distanční výuky vůbec nevařilo. Humpolecká základní škola ale chod kuchyně držela celý rok, jen jídelna byla uzavřená. „Sníst si to tam (žáci) nemohli, obědy jsme vydávali do kastrůlků, někdy jsme měli jen výdejové okénko, někdy jsme je pustili do jídelny, kde se jídlo nandávalo," řekl Jůzl. Škola má deset kuchařek, udržet chod kuchyně podle ředitele nebyl problém. „Měli jsme štěstí, neproběhla tam ani žádná karanténa, takže jsme nemuseli chod přerušovat," řekl Jůzl.

Podle informací kraje dostávalo na Vysočině v uplynulých letech díky dotaci oběd zdarma několik stovek dětí, nejvíc ve školním roce 2018/2019, kdy na něj dosáhlo 529 dětí, stálo to asi 2,1 milionu korun.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto andibreit / pixabay

Štítky správa, sociální, školy, oběd, pomoc, jídelna, Vysočina, Kraj Vysočina, rodina, základní škola, Úřad práce České republiky, Humpolec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do potravinové pomoci se v kraji zapojí přes 50 škol. Zajistí oběd zdarma nejchudším dětem | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.