Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na Vysočině bylo letos zatím jen jedno ohnisko ptačí chřipky. Bylo utraceno 300 kusů drůbeže

Na Vysočině byla letos zatím ptačí chřipka zjištěna jen v jednom chovu v Horní Cerekvi na Pelhřimovsku. Na postižené farmě nechali veterináři 20. února utratit okolo 300 kusů drůbeže. Protože se tam jiní nemocní ptáci nenašli, přibližně o měsíc později byla mimořádná opatření v regionu zrušena. Ani jinde v kraji se od té doby ptačí chřipka nevyskytla, řeklv ředitel krajské veterinární správy Božek Vejmelka. V ČR se od ledna ptačí chřipka prokázala ve více než 30 chovech.

Na Vysočině veterináři prověřovali také dva chovy s odběry od firmy Perena, která bojuje s ptačí chřipkou. Oba tyto chovy na Vysočině byly podle Vejmelky negativní. Vloni bylo na Vysočině jedno ohnisko ptačí chřipky, týkalo se malého chovu ve Štěpánově nad Svratkou na Žďársku.

Horní Cerekev s 1800 obyvateli už v souvislosti s ptačí chřipkou naštěstí nic neřeší, řekl starosta města Milan Kunst. Po zjištění nemoci museli lidé nechat drůbež zavřenou. „Někteří chovatelé z toho byli trošku nervózní, nebyli úplně rádi, že musí mít ty svoje chovy zavřené. Ale já jsem byl hrozně rád, že to všichni dodržovali a že k tomu přistoupili zodpovědně," uvedl Milan Kunst.

Horní Cerekev hlásí ptačí chřipku. Chovy drůbeže teď budou pod přísným dohledem

V Horní Cerekvi veterináři potvrdili ptačí chřipku. Místní obyvatelé byli vyzváni k uzavření chodů drůbeže tak, aby nedošlo ke kontaktu s volně žijícím ptactvem.

Farma v Horní Cerekvi postižená ptačí chřipkou chovala kachny, husy, krůty a slepice. Podle veterinářů nemá zakázaný další chov, protože splnila všechna nařízení, včetně dezinfekce. Podle starosty je zatím zahrada, v níž byla drůbež, prázdná.

V Česku se tento rok případy ptačí chřipky objevují od ledna. Nejprve bylo 21. ledna toto onemocnění potvrzeno u dvou uhynulých labutí na Písecku. V Horní Cerekvi šlo o šesté letošní ohnisko v zemi.

Ptačí chřipka v Česku letos nejvíc zasáhla chovy kachen firmy Perena na pomezí na pomezí Královéhradeckého, Středočeského a Pardubického kraje. Vybito už bylo asi 84 tisíc kachen. O zasažení dalších dvou chovů firmy na Královéhradecku informovala veterinární správa v pondělí, utraceno tam bude asi 14 tisíc ptáků. Letos jde o 35. a 36. ohnisko ptačí chřipky v Česku. Na konci března ptačí chřipka zasáhla také velkochov 170 tisíc slepic v Kosičkách na Královéhradecku, které musely být utraceny.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky chov, zdraví, drůbež, chřipka, Vysočina, Horní Cerekev, ptačí chřipka, Kraj Vysočina, Česko, veterinární lékař, okres Pelhřimov, PERENA, kachna, Královéhradecký kraj, Štěpánov nad Svratkou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vysočině bylo letos zatím jen jedno ohnisko ptačí chřipky. Bylo utraceno 300 kusů drůbeže | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.