Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Horní Cerekev hlásí ptačí chřipku. Chovy drůbeže teď budou pod přísným dohledem

V Horní Cerekvi veterináři potvrdili ptačí chřipku. Místní obyvatelé byli vyzváni k uzavření chodů drůbeže tak, aby nedošlo ke kontaktu s volně žijícím ptactvem.

Jednomu z hornocerekvických chovatelů ve čtvrtek 18. února uhynulo 60 kusů drůbeže. Po potvrzení ptačí chřipky musel být celý jeho smíšený chov slepic, krůt, hus a kachen utracen.

Viry ptačí chřipky se běžně vyskytují u volně žijících ptáků, častěji u vodních. Státní veterinární správa sleduje aktuální situaci doma i v zahraničí. Virus ptačí chřipky je v prostředí přítomen, i přestože ptáci nevykazují klinické příznaky onemocnění (zejména pokud se jedná o nízce patogenní kmeny).

Důležitou prevencí je zabránit přímému kontaktu drůbeže s volně žijícími rezervoáry a zabránit kontaktu volně žijících ptáků s vodou a krmivem pro drůbež.

Kromě zmíněné výzvy ohledně uzavření chovů byly v Horní Cerekvi a místních částech Těšenov, Hříběcí a Chrástov rozmístěny nádoby sloužící k uložení uhynulé drůbeže. „Kdyby místní drobnochovatelé našli ve svých chovech nějaké uhynulé kusy, mohou je dát do těchto nádob. Všichni byli informování,“ potvrdila místostarostka Horní Cerekve Markéta Vaňková.

Šesté ohnisko ptačí chřipky

Podle Deníku se další případy uhynulé drůbeže se zatím nevyskytly. „Naštěstí se nic dalšího neobjevilo,“ potvrdila Vaňková. Pod přísným dohledem budou místní chovy drůbeže po dobu jednadvaceti dnů.

V Horní Cerekvi jde o šesté letošní ohnisko ptačí chřipky, předchozí byla v jižních a středních Čechách a v Pardubickém a Plzeňském kraji. U volně žijících ptáků byla nemoc zjištěna v Libereckém kraji a v jižních Čechách. Choroba je nebezpečná pro ptáky, na člověka se nepřenáší.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Yvetta Chmelová | Zdroj denik.cz, idnes.cz, svscr.cz

Štítky ptačí chřipka, chovatel, drůbež, Horní Cerekev, veterináři, ptáci, Státní veterinární správa České republiky, Markéta Vaňková, Těšenov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Horní Cerekev hlásí ptačí chřipku. Chovy drůbeže teď budou pod přísným dohledem | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.