Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

KOUPÁNÍ NA VYSOČINĚ: Osm přírodních koupališť má horší kvalitu vody

Osm přírodních koupališť na Vysočině má sníženou kvalitu vody. Hygienici v ní zaznamenali zvýšené množství zdraví škodlivých sinic a někde i více chlorofylu. Patří mezi ně Břevnická nádrž, Kachlička a Ředkovec na Havlíčkobrodsku, Černý na Jihlavsku a Pilská nádrž s rybníky Medlov, Sykovec a Velké Dářko na Ždársku. Lidé by se podle hygieniků po koupání v těchto vodách měli osprchovat. Koupání zatím krajská hygienická stanice nikde nezakázala. Ostatní z 19 kontrolovaných přírodních koupališť mají vodu nezávadnou.

Hygienici v pondělí odebrali kontrolní vzorky z nádrží, které koncem minulého týdne vykazovaly zhoršenou kvalitu vody. „Situace se příliš nezměnila a podle předpovědi počasí by mohla kvalita vody vydržet i v příštích dnech,“ řekla ČTK Martina Fišarová z hygienické stanice v Jihlavě.

Na Jihlavsku mají tradičně kvalitní vodu rybníky Velký Pařezitý a Malý Pařezitý pod vrchem Javořice stejně jako biotop Malvíny v Třešti. Na Pelhřimovsku nabízejí čistou vodu zatopený lom u Horní Cerekve, vodní nádrž Sedlice a nádrž Trnávka, na Třebíčsku Dalešická přehrada a koupaliště Stejskal u Rouchovan. V okrese Žďár nad Sázavou si udržují kvalitní vodu rybník Domanínský a přírodní biotop v Šiklově mlýně.

Teplota vody se v přírodních koupalištích Vysočiny pohybuje od 19 do 25 stupňů Celsia.

Autoři | Foto www.panoramio.com

Štítky přírodní koupaliště, koupání, Kraj Vysočina, nádrž, Krajská hygienická stanice, okres Jihlava, okres Havlíčkův Brod, Medlov, Velké Dářko, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

KOUPÁNÍ NA VYSOČINĚ: Osm přírodních koupališť má horší kvalitu vody | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.