Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Policie v kraji udělala v pondělí přes 3000 kontrol opatření. Do okresu nepustila 43 aut

Policie na Vysočině udělala v pondělí přes 3 tisíce kontrol dodržování všech protiepidemických opatření. Zjistila 180 případů nenošení roušek, do okresů nepustila 43 aut, dnes řekla mluvčí policie Dana Čírtková.

„Přestupky byly hlavně v úseku nenošení roušek, jsou to roušky nošené v zastavěném území. Byli lidé, kteří venku neměli na ústech vůbec nic, většinou se to vyřešilo domluvou," řekla Dana Čírtková.

Cestující byla na cestu z Třebíče domů připravená. S sebou mám i prohlášení o prodělaném covidu, řekla žena

Úderem dnešní půlnoci kvůli omezení pandemie začal platit zákaz cestování mezi okresy. Policisté proto měli kontrolovat kromě silničních úseků, kde se střídají okresy, také vlaková a autobusová nádraží. Například lidé v Třebíči dnes ale cestovali...

Policejní hlídky u sebe měly potřebné formuláře dokládající účel cesty, které mohli lidé na místě vyplnit. Formuláře budou potřebovat i pro další kontroly, které budou podle Čírtkové pokračovat. „Ti, kteří neměli příslušné formuláře, tak jsme jim je poskytli, oni je vyplnili. Vysvětlili jsme lidem, kam můžou, kam nemůžou, žádný problém jsme v této oblasti nemuseli řešit," řekla Čírtková. Auta, která se z nařízení policie musela vrátit, byla podle Čírtkové z celého kraje, na Jihlavsku to bylo 12 aut, na Pelhřimovsku 16.

Lidé z Věžnic si zvykají, že běžně nemohou do sousední Polné. Jak je to ve Vysoké Lhotě se 14 obyvateli?

Nařízení vlády, které se týká omezení volného pohybu osob a platí od 1. března, zkomplikovalo běžný život řadě lidí. Třeba i obyvatelům obce Věžnice na Havlíčkobrodsku, kteří často cestují do Polné, jež je od nich vzdálená pět kilometrů.

Dnes se k policistům do společných hlídek přidali vojáci a celníci. Celníci budou především v hlídkách kontrolujících dálnici D1. Kontroly probíhají podle Čírtkové také ve vlacích.


Zpřísněná opatření proti šíření covidu-19 platí od pondělí, jsou zavedená na tři týdny. Je až na výjimky, kterou je i cesta do zaměstnání, zakázáno přejíždění mezi okresy, venku v zastavěném území obcí je nutné nosit minimálně chirurgickou roušku, do vnitřních prostor se může jen s respirátory.

Není neobvyklé, že lidé kvůli zaměstnání cestují mezi okresy, zejména do velkých jihlavských společností, které zaměstnávají několik tisíc lidí. K největším patří Bosch Diesel, který zaměstnává takřka 4 tisíce lidí.Asi 510 tisíc  obyvatel Vysočiny žije v pěti okresech v 704 obcích. Nejméně lidnaté je podle informací Českého statistického úřadu Pelhřimovsko, kde žije asi 72 tisíc lidí, nejvíc obyvatel má Žďársko, přes 118 tisíc. 

Na kilometr čtvereční žije na Vysočině 75 lidí, hustota zalidnění je mezi kraji nejnižší.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Denisa Albaniová

Štítky koronavirus, covid, kontrola, omezení, pohyb, policie, Vysočina, Kraj Vysočina, Robert Bosch GmbH, Český statistický úřad, okres Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie v kraji udělala v pondělí přes 3000 kontrol opatření. Do okresu nepustila 43 aut | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.