Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Státní památky na Vysočině přišly loni takřka o 40 procent výnosů

Státní památky na Vysočině loni přišly takřka o 40 procent výnosů ze vstupného. Navštívilo je asi 82 tisíc lidí. Prvenství, i když nevýrazné, si udržel zámek v Telči, jehož provoz kromě koronaviru poznamenala také rozsáhlá rekonstrukce. Pokles výnosů neměl vliv na plánované investice, které jsou většinou hrazené díky dotacím, sdělila Markéta Slabová z českobudějovického pracoviště Národního památkového ústavu (NPÚ), který čtyři hrady a zámky na Vysočině spravuje.

Zámek v Telči patří dlouhodobě k nejnavštěvovanějším památkám na Vysočině, v roce 2019 jeho expozicemi prošlo takřka 73 tisíc lidí, loni to bylo asi 24 500. Celková návštěvnost státních památek, kam vedle Telče patří zámky v Jaroměřicích nad Rokytnou a Náměšti nad Oslavou a hrad Lipnice, byla ve srovnání s rokem 2019 asi poloviční. V roce 2019 je navštívilo 154.267 lidí.

„Návštěvnická sezona začala s téměř dvouměsíčním zpožděním a byla ukončená o tři týdny dříve před plánovaným termínem. Neuskutečnila se řada kulturních akcí. To vše se samozřejmě negativně promítlo i do celkové návštěvnosti a tržeb," uvedla Markéta Slabová. Letošní zahájení sezony by mělo být 1. dubna. Podle protiepidemického systému (PES) mohou být památky v omezené míře v provozu až při dosažení třetího stupně protiepidemického systému (PES). Zatím je ve druhém nejpřísnějším, čtvrtém stupni.

Lipnice má novou expozici 

„V loňském roce jsme paradoxně získali historicky největší objem investičních prostředků z dotací a uzávěra návštěvnického provozu nám umožnila plně využít celou stavební sezonu, nejenom okrajové měsíce," řekla Slabová.

Na hradě Lipnice byla dokončena obnova Thurnovského paláce včetně nové expozice za 17 milionů korun. Za sedm milionů NPÚ koupil zahradnictví, které historicky patřilo k zámeckému areálu. V Náměšti nad Oslavou byly restaurované sochy na zámeckém mostě za 400 tisíc korun. „Velká investice čeká zámek v Jaroměřicích nad Rokytnou, kde se bude po dva roky kompletně rekonstruovat elektroinstalace za téměř 25 milionů korun. Pustíme se také do opravy šindelové střechy hradu Lipnice, která bude stát čtyři miliony korun," uvedla Slabová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto hrad-lipnice.cz

Štítky památky, Vysočina, kultura, Kraj Vysočina, zámek, Národní památkový ústav, hrad, Telč, Jaroměřice nad Rokytnou, Náměšť nad Oslavou, Lipnice, Protiepidemický systém České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Státní památky na Vysočině přišly loni takřka o 40 procent výnosů | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.