Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

K přerozdělení dávek vakcíny nedošlo tak, jak bylo slibováno, zlobí se hejtman Schrek. Na část zdravotníků se zatím nedostalo

Hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek si vyžádal materiály související s vakcínou proti onemocnění covid-19. Z nich vyplynulo, že ministerstvo zdravotnictví při přerozdělování vakcín do krajů nedodrželo původní příslib, že objem vakcín bude přerozdělen na kraje podle počtu obyvatel.

Informace o očkování získají lidé na Vysočině i díky krajské telefonní lince COVID-19 (564 602 602 nebo 604), která funguje od března 2020 a má 25 operátorů. Už stačili vyřídit asi 40 tisíc telefonátů a 10 tisíc emailů. Denně se na ně obrátí asi 300 lidí.

Vysočina má také vlastní systém evidence a registrace k odběrům na testování onemocnění covid-19. Systém jich zaevidoval asi 216 tisíc. 

Krajský odbor informatiky také začal připravovat systém, který usnadní budoucím očkovacím centrům evidenci směn zdravotníků, kteří v centrech budou působit. Zprovozněn má být také nový informační web, který se bude očkování na Vysočině věnovat.

„Na mou osobní žádost adresovanou ministrovi zdravotnictví jsem obdržel odpověď, která o tomto stavu jednoznačně vypovídá. Mezi 14 krajů bylo k dnešnímu dni rozdistribuováno zhruba 200 tisíc dávek vakcíny s tím, že Kraj Vysočina do včerejšího dne obdržel 5 850 dávek. K přerozdělení nedošlo tak, jak bylo původně avizováno. Upřednostněny byly velké kraje a zcela mimo dohodnutý systém byly vakcínou zásobovány především fakultní nemocnice zřizované státem. Menší kraje srovnatelné velikostí s Vysočinou – Zlínský kraj, Ústecký, Liberecký... dostaly každý 3 % vakcíny z celého množství dodávek pro ČR, některé kraje například Pardubický nebo Karlovarský ještě o něco méně,“ popsal situaci hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek s tím, že toto zjištění je jasnou odpovědí na četné dotazy seniorů, proč pro ně není v některých krajích vakcína a volné místo pro objednání termínu na očkování.

Všechy dávky byly použity 

Podle slov hejtmana Vysočiny jsou menší kraje nyní pod obrovským tlakem veřejnosti evidentně za něco, co nezpůsobily, za co nemohou, protože stát se rozhodl přerozdělit vakcínu podle vlastního klíče. V případě Kraje Vysočina bylo objednáno a převzato maximum toho, co stát našemu regionu nabídl, ani jednu vakcínu Vysočina neodmítla, všechny dávky byly vyočkovány.

Hejtman Vysočiny Vítězslav Schrek učinil prohlášení k očkování proti nemoci covid-19

Očkování proti onemocnění covid - 19. Téma, které v posledních dnech rezonuje nejen českou společností. K nastalé situaci se vyjadřuje také hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek (ODS). Jeho prohlášení občanům přinášíme v plném znění.

Dnes dopoledne měli hejtmani pracovní videokonferenci s ministrem zdravotnictví Janem Blatným. Tam zaznělo, že bude sjednána náprava, veřejnost bude ze strany ministerstva objektivně informována a situace s dodávkami vakcíny v menších krajích bude napravena.

Skutečná situace na Vysočině 

„Předpokládám, že pan ministr zdravotnictví objasní, že důvodem, proč kraje nemohly proočkovat seniory, byl tento způsob přerozdělení vakcíny. Na Vysočině jsme přesto malou část vakcín vyčlenili pro registrované seniory starší 80 let, bohužel na úkor zdravotníků a domovů pro seniory. Taková je skutečná situace, ve které se Vysočina a další menší kraje nachází,“ dodává hejtman Vítězslav Schrek.

Z úst ministra zdravotnictví Jana Blatného dnes dopoledne na jednání s hejtmany zaznělo, že množství vakcíny pro kraje by se mělo od příštího týdne navyšovat. „V tomto týdnu tedy očekáváme dvojnásobnou dávku minulého týdne. Dosavadní znevýhodnění některých menších krajů bude podle ministra zdravotnictví Jana Blatného i předsedy vlády Andreje Babiše postupně narovnáno,“ uvedla Jitka Svatošová, mluvčí Kraje Vysočina.

Ohodnoť článek

Foto Fakultní nemocnice u sv. Anny

Štítky očkování, vakcína, covid, koronavirus, Vysočina, Kraj Vysočina, Vítězslav Schrek, zdravotnický pracovník, COVID-19, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Jan Blatný, Andrej Babiš, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

K přerozdělení dávek vakcíny nedošlo tak, jak bylo slibováno, zlobí se hejtman Schrek. Na část zdravotníků se zatím nedostalo | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.