Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Restauratéři z Vysočiny: Otevírací dobu do 23:00 zvládneme, problémem mohou být delší večírky

Běžné fungování restaurací na Vysočině omezení otvírací doby do 23:00 neovlivní. Ztráty to může působit tam, kde se pořádají společenské akce. Časnější otevírací dobu kvůli tomu oslovení provozovatelé restaurací neplánují. Vnitřní prostory restaurací se mohou otevřít od 25. května. Omezenou otevírací dobu dnes oznámil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO), po 23:00 podle něho bude možné využívat výdejní okénko.

„Nás to nijak neovlivní, přes týden máme provozní dobu do 20:00, jen pátek sobotu míváme do půlnoci, podle lidí. Do jedenácti nám to v podstatě stačí," řekl Kamil Labuta, spolumajitel jihlavské hospody U hranatý koule. Zatím má hospoda otevřenou zahrádku, lidé ji využívají hlavně v době obědů.

Podobnou zkušenost má také Radek Pohanka, majitel Süssova hostince ve Žďáru nad Sázavou. „V pátek a v sobotu máme do čtyřiadvaceti hodin, takže jestli to zkrátíme o hodinu, tak by to nebyl až takový problém. Dřív kvůli tomu určitě začínat nebudeme, to nemá význam," řekl Radek Pohanka. Jejich otevřenou zahrádku také využívají lidé hlavně na jídlo. Zájem je, i když ho snižuje současné chladné a deštivé počasí. „Zájem je překvapivě větší, než jsme čekali, vzhledem k počasí. I dneska tam sedí lidé, při deseti stupních je to překvapivé," řekl Pohanka.

Výdejní okénko po 23:00 nemá význam 

„Asi nám to nic neudělá, akorát tady máme společenský sál, ve kterém se konají akce a večírky, které končí třeba ve dvě hodiny ráno, to je celkem průšvih," řekl provozní Centra Lihovar v Třebíči Martin Tomeš. Výdejní okénko otevřené po 23:00 podle něho význam nemá stejně jako dřívější otevírací doba. „Ta nic nevyřeší, jde o to, že pokud se vnitřní prostory otevřou jen do 23:00, tak akce, které bychom měli, budou muset skončit o tři hodiny dřív, a to se na tržbě podepíše," řekl Tomeš.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch dnes na tiskové konferenci řekl, že restaurace, hospody, noční kluby či diskotéky budou muset být uzavřeny mezi 23:00 a 06:00. Občerstvení budou moci v této době prodávat přes výdejové okénko. Bude platit povinnost nosit roušky, sundat je bude možné jen při konzumaci. Při pohybu po restauraci bude muset být nasazená.

V restauracích bude povinná rouška, s výjimkou konzumace

Ve vnitřních prostorách stravovacích zařízení, která se znovu otevřou veřejnosti 25. května, bude platit povinnost nošení roušky pro personál i hosty. Lidé u stolů ji budou moci odložit jen při konzumaci jídla a pití. Při dalším pohybu po...

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky koronavirus, restaurace, Vysočina, Kraj Vysočina, Adam Vojtěch, ANO 2011, hospoda, Centrum Lihovar, Žďár nad Sázavou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Restauratéři z Vysočiny: Otevírací dobu do 23:00 zvládneme, problémem mohou být delší večírky | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.