Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na Vysočině platil zákaz rozdělávat oheň. Za čtyři týdny padlo celkem 14 pokut

Kvůli suchu byl od 6. dubna do 5. května vyhlášen zákaz rozdělávání ohňů ve volné přírodě. Důvodem bylo velké sucho, silný vítr a narůstající počet požárů. Za měsíc zákazu bylo lidem rozdáno celkem 14 pokut.

6. dubna, kdy začal zákaz platit, měli hasiči na Vysočině 120 požárů v přírodě. Důvodem bylo dlouhotrvající sucho a hlavně silný vítr, který rozfoukal špatně uhašená ohniště během předchozího víkendu.

I v době zákazu museli hasiči zasahovat u 91 požárů v přírodě. Ne všechny byly způsobené tím, že by někdo zákaz porušil. „Byl prokazatelně porušen ve 14 případech, kdy jsme dávali pokuty," upřesňuje Petra Musilová, mluvčí krajských hasičů.

Hasiči na Vysočině mají hodně náročný začátek nového pracovního týdne. Podle mluvčí hasičů Petry Musilové od rána vyjížděli k více než stovce požárů v přírodním prostředí. Vlivem silného větru se po víkendovém pálení rozhořela špatně uhašená...

Část požárů ze začátku platnosti zákazu podle ní vznikla rozfoukáním dřívějších ohnišť. Na soukromých zahradách bylo rozdělávání ohňů možné, pokud se odtud oheň rozšířil do polí, nešlo o porušení zákazu, ale klasický požár, řekla Musilová.

Uvedený zákaz, který vyhlásil 6. dubna hejtman Vysočiny Jiří Běhounek, se vztahoval i na používání pyrotechniky nebo jízdu motorových vozidel ve volné přírodě mimo silnice. V den jeho vyhlášení hořel na Vysočině les na sto místech, dalších 14 požárů bylo na polích či loukách. Zbylých šest požárů se ten den týkalo odpadu, aut či nemovitostí.

Foto HZS Libereckého kraje | Zdroj ČTK

Štítky hasiči, správa, oheň, zákaz, pokuta, Kraj Vysočina, požár, příroda, Jiří Běhounek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vysočině platil zákaz rozdělávat oheň. Za čtyři týdny padlo celkem 14 pokut | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.