Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Lidé se hlásí do kempů na Vysočině. Někde už jsou zamluveny všechny chatky

Vláda v úterý představila plán, podle kterého by se od 8. června mohla znovu otevírat ubytovací zařízení. Do kempů na Vysočině se nyní hlásí rekreanti. Chatky si tradičně zamlouvají hlavně na letní prázdniny. Někteří ale kvůli nejistému průběhu sezony způsobenému šířením koronaviru rezervaci ruší nebo odkládají na konec léta.

Zálohové platby zatím provozovatelé kempů vesměs nevybírali. Platit přitom musí režijní náklady, například elektřinu, vodu, telefon, někteří mají i zaměstnance.

„Pokud to takhle dopadne, tak budeme šťastní. Ale jsem opatrný říkat, že to tak klapne," řekl Eduard Jakwerth z Campu Velkopařezitý na Jihlavsku k červnovému zahájení sezony. Podle něj se teprve ukáže, jestli uvolňování restrikcí nevyvolá druhou vlnu šíření viru, kvůli níž by vláda mohla zase přitvrdit.

Uvedené ubytovací zařízení je běžně v provozu po celý rok, nyní musel zrušit březnové a dubnové pobyty. Na letní sezonu jsou zamluvená skoro všechna místa v chatkách.

Provozovatelé většinou nevyžadují zálohy 

Camp Velkopařezitý teď nabídl lidem z okolních obcí vaření obědů, obrat je zatím malý. Jinak je bez příjmů.

Kemp u pilské přehrady ve Žďáru nad Sázavou běžně otevírá v květnu, na novou sezonu se chystá i tentokrát. Někteří lidé objednaný pobyt ruší, jiní vyčkávají. „Pro letošní rok jsme od nich zatím zálohy nechtěli," řekl ředitel městské organizace Sportis Vladimír Kovařík.

Zatím s běžným provozem počítají i v Autokempu Sykovec u Nového Města na Moravě. „My se snažíme všechno nachystat tak, aby to mohlo fungovat, až to půjde," řekla Vlasta Petrová.  Nejvíc objednaných pobytů má na červenec a na srpen. Podotkla, že někteří lidé pobyt zrušili nebo přeložili na konec srpna. „Něco už je tam i v září, ale uvidíme," dodala. Ani tento kemp zatím zálohové platby nevybíral.

Veřejné tábořiště Stvořidla u Sázavy provozuje obec Trpišovice, obvykle je otevřené už o Velikonocích. Letos už se na možnost přespání ptali vodáci. „Ale zatím to prostě nejde," uvedla starostka Marie Širajchová. Obec podle ní musí tak jako tak počítat s tím, že sezona v kempu nemusí vyjít každý rok.

Ohodnoť článek

Zdroj ČTK

Štítky kemp, chatka, rezervace, léto, sezona, koronavirus, Kraj Vysočina, Velikonoce, Vladimír Kovářík, okres Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé se hlásí do kempů na Vysočině. Někde už jsou zamluveny všechny chatky | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.