Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Výdaje na Vysočině v roce 2020: Za co si budeme muset připlatit?

Ceny vody se stočným se na Vysočině příští rok zvýší o čtyři až šest procent, tento nárůst ale od května domácnostem zmírní pokles DPH. Na ceny tepla bude mít snížení daně z 15 na deset procent dopad už od Nového roku. Ve Žďáru nad Sázavou se tak cena tepla pro konečné spotřebitele zásadně nezmění, jinde i klesne.

V některých městech kraje si lidé připlatí za vyvážení popelnic. Ve Žďáru nad Sázavou se od března zvýší nájem v městských bytech, jinde o tom budou samosprávy jednat až v průběhu příštího roku.

Platby za vodné se stočným, počítané s daní, se na Žďársku a Třebíčsku v lednu poprvé dostanou nad 100 korun za metr krychlový, pod tuto hranici se ale zase vrátí po květnovém snížení DPH z 15 na deset procent. Na Žďársku budou domácnosti od 1. ledna platit 103,70 koruny, po snížení DPH se cena vrátí na letošních 99,20 koruny. Na Třebíčsku stoupne v novém roce cena vody se stočným včetně daně o 6,6 procenta na 100,86 koruny. S poklesem DPH to bude 96,47 koruny.

Na Jihlavsku budou lidé za metr krychlový pitné vody se stočným od ledna s daní platit 99,45 koruny, snížení daně tam pak přinese pokles platby na 95,13 koruny. Firma Vodovody a kanalizace Havlíčkův Brod podle údajů na webu zvýší od ledna cenu vody se stočným na 79,63 koruny za metr krychlový včetně DPH. Po snížení daně budou neplátci daně platit 76,16 koruny.

V Pelhřimově bude cena vody se stočným od ledna s daní 76,29 koruny. Po snížení DPH budou obyvatelé tohoto města platit 72,97 koruny, zhruba o padesátník méně než teď.

Co cena tepla? 

Průměrná cena tepla z centrálního zásobování v Jihlavě bude od ledna 584 korun za gigajoule (GJ) včetně DPH. „Pro rok 2020 počítáme se snížením průměrné ceny tepla téměř o devět procent z důvodu poklesu ceny plynu na komoditní burze a z důvodu snížení sazby DPH," uvedl jednatel firmy Jihlavské kotelny Jan Diviš.

Cena tepla havlíčkobrodské firmy Teplo HB se díky poklesu daně pro konečné spotřebitele meziročně sníží o 3,3 procenta a bude kolem 570 korun za GJ. I tato firma má kotelny na zemní plyn.

V Třebíči, kde firma TTS vyrábí teplo spalováním biomasy, budou odběratelé příští rok platit za jednotku tepla včetně daně 478,50 koruny, proti letošku její cena klesne o 20 korun.

Připlatíme si i za odvoz odpadu

Poplatek za odvážení odpadu se z pěti největších měst kraje zvýší v Havlíčkově Brodě a v Pelhřimově. Havlíčkobrodská radnice zvedne roční poplatek z 600 korun na 720 korun, zároveň ale dala slevy rodinám s dětmi a seniorům. V Pelhřimově budou lidé za odpad platit 700 korun, o 50 korun víc než letos.

V krajské Jihlavě zůstane roční sazba poplatku za odpad na 680 korunách na obyvatele. Jihlavané ale mohou částku snížit o 100 korun zapojením do programu na podporu třídění. Obyvatelé Třebíče platí 648 korun na osobu a rok a Žďáru nad Sázavou 580 korun.

MHD za stejnou cenu 

Ceny jízdenek v MHD v největších městech Vysočiny se podle zástupců radnic s Novým rokem měnit nebudou. V Jihlavě pouze stoupne cena jízdenek prodávaných ve voze, pokud cestující ujede pět a více zastávek. Plné jízdné bude 25 korun místo 21 korun.

Ve Žďáru nad Sázavou vzroste od března nájemné v obecních bytech o 12 procent na 55,40 koruny. Město spravuje okolo 550 bytů, nájemné neměnilo deset let. Údaje zveřejnila radnice.

Autoři

Štítky byty, voda, teplo, odpady, MHD, peníze, Vysočina, 2020, daň, Kraj Vysočina, nový rok, Žďár nad Sázavou, Jihlava, Pelhřimov, okres Žďár nad Sázavou, okres Třebíč, Jan Diviš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výdaje na Vysočině v roce 2020: Za co si budeme muset připlatit? | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.