Počasí dnes4 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Menší města na Vysočině chtějí investovat i do nových pozemků pro bytovou výstavbu

Některá menší města na Vysočině chtějí v příštím roce investovat do příprav nových lokalit pro bytovou výstavbu. Počítají s tím připravované rozpočty. Jejich schválení mají některá města naplánovaná na prosinec, jinde vstoupí do nového roku s rozpočtovým provizoriem, řekli starostové.

Pacov na Pelhřimovsku počítá s tím, že za několik milionů korun připraví pro výstavbu dalších sedm parcel pro rodinné domy v nově vzniklé čtvrti. Ve stejné lokalitě už několik rodinných domů stojí a soukromý investor tam staví bytový dům se 40 byty. Starosta Lukáš Vlček (STAN) řekl, že město mělo dlouhodobě připraven územní plán a na pozemcích vybudované sítě, jako vodovod a kanalizaci. Cílem je mít ve čtvrti asi 80 rodinných domů, dva domy bytové a parkovací dům.

V připravovaném rozpočtu na rok 2020 počítá Pacov také s modernizací škol v areálu Za Branou nebo rozšíření kompostárny, ploch pro skladování stavební suti a objektu, který slouží pro lesní a odpadové hospodářství. Rozpočet města na letošní rok byl přes 201 milionů korun. Pro rok 2020 ještě nebyl stanovený. „Zatím si děláme predikce z pohledu daňových příjmů. V minulosti pro nás byl celkem významný příjem z lesů, který teď bude bohužel skoro nulový, to bude hrát také významnou roli,” řekl Lukáš Vlček. Rozpočet bude město schvalovat zřejmě v únoru.

Stavba kulturáku za 10 milionů 

Už 11. prosince bude mít schvalování rozpočtu na programu zastupitelstvo Brtnice na Jihlavsku. Naplánovala rozpočet s výdaji 96 milionů korun. „Významnou, asi desetimilionovou investicí bude stavba kulturního domu v místní části Dolní Smrčné," řekla starostka Miroslava Švaříčková (za ODS).

Moravské Budějovice na Třebíčsku budou rozpočet schvalovat v pondělí. Jeho největší investicí bude rekonstrukce několika ulic. Výběrové řízení na dodavatele ještě neskončilo, ale o zakázku asi za 70 milionů korun má podle starosty Vlastimila Bařinky (Sdružení občanů M. Budějovic) zájem asi 15 dodavatelů. Díky dotaci se bude ve městě opravovat také Havlíčkův most, škola a hřiště. Navrhovaný rozpočet je podle starosty asi 220 milionů korun.

Do konce roku chce mít schválený rozpočet na rok 2020 s asi 110 miliony korun Jemnice na Třebíčsku. Přibližně 25 milionů dá do zasíťování nových stavebních pozemků, které už začala nabízet k prodeji. Asi devět milionů bude stát revitalizace části zeleně, které má město kolem 50 hektarů. Podle starosty Miloně Slabého (SNK) by dvě třetiny nákladů mohlo město hradit z dotací.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky reality, výstavba, rozpočet, stavba, Kraj Vysočina, pozemek, Pacov, Lukáš Vlček, Starostové a nezávislí, okres Pelhřimov, Vlastimil Bařinka, Miloň Slabý

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Menší města na Vysočině chtějí investovat i do nových pozemků pro bytovou výstavbu | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.