Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

EUROVOLBY 2019: Odhady neselhaly, v ČR vítězí ANO před ODS a třetími Piráty. ČSSD propadla

, aktualizováno 26. května 2019, 23:44

Během uplynulého víkendu jsme měli možnost vybrat si své zástupce do Evropského parlamentu. Za naši republiku na pět let vyšleme do Evropského parlamentu 21 europoslanců. Na zveřejnění výsledků jsme kvůli ostaním zemím v Unii čekali až do nedělních nočních hodin. Nejvíce zástupců na dalších pět let bude mít v Evropském parlamentu hnutí ANO. Na druhém místě skončila ODS, třetí jsou Piráti.

Výsledky Eurovoleb 2019: ANO 21,2 % (6 mandátů), ODS 14,5 % (4 mandáty), Piráti 14,0 % (3 mandáty) , STAN + TOP09 11,7 % (3 mandáty), SPD 9,1 % (2 mandáty), KDU - ČSL 7,2 % (2 mandáty), KSČM 6,9 % (1 mandát), ČSSD 3,95 % (0 mandátů).
Volební účast byla 28,72 %. 
  • Lidé v ČR volili celkem v 14 766 okrsích.
  • Data z posledního okrsku převzal Český statistický úřad (ČSÚ) v sobotu 25. května ve 20:14.
  • První data dorazila ve 14:24. Celkové výsledky včetně údajů o volební účasti zveřejní ČSÚ v souladu se zákonem dnes po 23. hodině. 
  • V pátek 24. května a v sobotu 25. května se v ČR vybíralo celkem z 841 kandidátů, kteří se ucházeli o místa 21 europoslanců. Lidé mohli vybírat z rekordního počtu stran a koalic – v obálkách bylo k dispozici 39 hlasovacích lístků se jmény kandidátů. Na každé "eurokřeslo" je v Evropském parlamentu v průměru něco málo přes 40 kandidátů. 
  • Na webu Mirošovic byl včera odpoledne krátce zveřejněný výsledek eurovoleb v této středočeské obci. Podle kraje šlo o chybu volební komise. Výsledky z webu po upozornění krajského úřadu zmizely, řekla vedoucí oddělení správních agend Středočeského kraje Eva Jůzová. Podle serveru irozhlas.cz se stejným způsobem provinila také obec Oznice na Vsetínsku.
  • Volební účast na Vysočině je 29,59 %, což je o něco lepší výsledek než před 5 lety. V krajské Jihlavě k urnám přišlo 29,76 %.

V Evropském parlamentu nás budou po dobu pěti let zastupovat: Blaško Hynek (SPD), David Ivan (SPD), Dlabajová Martina  (ANO), Gregorová Markéta (Piráti), Hlaváček Martin (ANO), Charanzová Dita (ANO), Knotek Ondřej (ANO), Kolaja Marcel (Piráti), Konečná Kateřina (KSČM), Kovařík Ondřej (ANO), Maxová Radka (ANO), Niedermayer Luděk (TOP 09), Peksa Mikuláš (Piráti), Polčák Stanislav (STAN), Pospíšil Jiří (TOP 09), Šojdrová Michaela (KDU-ČSL), Tošenovský Evžen (ODS), Vondra Alexandr (ODS), Vrecionová Veronika (ODS), Zahradil Jan (ODS), Zdechovský Tomáš (KDU-ČSL). 

Foto Jan Luxík, volby.cz

Štítky volby, eurovolby, Evropský parlament, výsledky, ANO 2011, ODS, Česká pirátská strana, Česko, ČSSD, KDU-ČSL, TOP 09, Svoboda a přímá demokracie, Český statistický úřad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

EUROVOLBY 2019: Odhady neselhaly, v ČR vítězí ANO před ODS a třetími Piráty. ČSSD propadla | Volby | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.