Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Sobota 21. září 2024  |  Svátek má Matouš
Bez reklam

VOLBY 2024: Větrníky nechceme, řekli dnes lidé ve dvou referendech na Vysočině

Obyvatelé obce Jamné na Jihlavsku převahou hlasů odmítli stavbu větrné elektrárny, která by patřila obci. V dnešním místním referendu záměr podpořilo 92 voličů, ale proti němu hlasovalo 150 obyvatel. Vyplývá to z údajů, které ČTK poskytl starosta Ľuboš Varhaník (nestraník). Voličů je v Jamném podle 414. Výsledky referenda jsou tedy platné a pro obecní zastupitelstvo závazné. Ze stejného důvodu se konalo referendum také v Dalečíně na Žďársku.

Krajské volby na Vysočině jsou rozhodnuté. Vítězem je hnutí ANO, které ve volbách vedl Martin Kukla. Na druhém místě skončila koalice Společně se starosty pro občany s lídrem Vítězslavem Schrekem. Lídr Pavel Janoušek vedl KDU-ČSL, které patří třetí...

V této obci to bylo už druhé referendum k větrníkům. V prvním před pěti lety, kdy se o území zajímali developeři, byla převaha odevzdaných hlasů proti výstavbě větrných elektráren. Nové referendum schválilo obecní zastupitelstvo minulý měsíc. Voliči nyní odpovídali na otázku, zda souhlasí s výstavbou větrné elektrárny v katastrálním území Jamného u Jihlavy za předpokladu, že tato větrná elektrárna bude ve vlastnictví obce.

K platnosti rozhodnutí v místním referendu je třeba účast alespoň 35 procent oprávněných voličů. Rozhodnutí v místním referendu je závazné, pokud pro něj hlasovala nadpoloviční většina oprávněných osob, které se referenda zúčastnily, a alespoň 25 procent voličů.

Před referendem obec uvedla, že podniká první kroky k založení energetického společenství, které by propojilo i jiné zdroje elektřiny, jako jsou obecní fotovoltaické elektrárny, vodní elektrárny a bioplynové stanice v soukromém vlastnictví.

„Ne" řekli i v Dalečíně 

K možné stavbě větrníků se při krajských volbách na Vysočině vyjadřovali i obyvatelé Dalečína na Žďársku, i tam převážily hlasy jejich odpůrců.  O jejich stavbu v katastru obce projevil zájem soukromý investor. V místním referendu bylo proti záměru 153 hlasů, pro větrníky hlasovalo 102 obyvatel. ČTK to řekla místostarostka Jitka Vondrová (nestraník). Referendum je platné a jeho výsledek je pro obecní zastupitelstvo závazný.

ANKETA: Volby na Vysočině vyhrálo ANO, Piráti v zastupitelstvu končí. Jste spokojení s výsledkem?

Krajské volby na Vysočině jsou rozhodnuté. Vítězem je hnutí ANO, které ve volbách vedl Martin Kukla. Na druhém místě skončila koalice Společně se starosty pro občany s lídrem Vítězslavem Schrekem. Lídr Pavel Janoušek vedl KDU-ČSL, které patří třetí...

Budeme se toho rozhodnutí občanů držet a opravdu s tou firmou jednat nebudeme," uvedla místostarostka. Referenda se zúčastnilo 258 lidí, tedy 47,9 procenta z celkových 538 voličů v Dalečíně. Tři odevzdané hlasy byly neplatné.

Obyvatelé Dalečína v referendu odpovídali na otázku, jestli souhlasí s umístěním dvou větrných elektráren v katastrálním území Dalečína. Firma Jipocar Power podle webu obecního úřadu chtěla postavit dva větrníky na hranici katastru Dalečína směrem na Strachujov, s obcí měla zájem uzavřít smlouvu o spolupráci. Protože ve veřejné debatě na to byly rozdílné názory, rozhodlo se zastupitelstvo obce zjistit většinový postoj místních lidí formou referenda.

Místní referendum bylo také v Radňovicích na Žďársku, tam se týkalo vedení budoucího silničního obchvatu.

V Radňovicích na Žďársku podle referenda může pokračovat příprava obchvatu

Příprava silničního obchvatu Radňovic na silnici 19 na Žďársku může pokračovat podle návrhu Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Vyplynulo to z dnešního místního referenda, které je platné a závazné. Zúčastnilo se ho 73,98 procenta voličů, tedy 199 z...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Anh Tuan Tran

Štítky volby, referendum, energie, ekologie, větrná, Jamné, Dalečín, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2024: Větrníky nechceme, řekli dnes lidé ve dvou referendech na Vysočině | Volby | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.