Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Sobota 21. září 2024  |  Svátek má Matouš
Bez reklam

VOLBY 2024: Na Vysočině je téměř sečteno. Vede ANO před obhajujícím hejtmanem, kraj má nejvyšší účast v ČR

, aktualizováno před 5 minutami

Také v obcích na Vysočině je v plném proudu sčítání hlasů. Podle aktuálních informací přišlo v letošních krajských volbách k urnám 36,5 procenta voličů. Redakce Jihlavské Drbny průběh voleb podrobně sleduje.

Po sečtení 90% okrsků je první ANO (34,7%) s lídrem Martinem Kuklou, druhá je koalice Společně se starosty pro občany (21,8%) s lídrem Vítězslavem Schrekem, třetí je KDU-ČSL (9,1%) s lídrem Pavlem Janouškem. Volební účast je 36,3%, jde o nejvyšší účast v rámci celé České republiky. 

Získané mandáty v Kraji Vysočina

ANO – 18 mandátů, Společně se Starosty pro občany – 11 mandátů, KDU-ČSL – 4 mandáty, Starostové pro Vysočinu – 4 mandáty, Stačilo! – 3 mandáty, Sociální demokracie – 3 mandáty, SPD, Trikolora a PRO – 2 mandáty

Nálada ve volebním štábu ANO

Redakce Jihlavské Drbny se v 16 hodin vydala do prvního volebního štábu. Konkrétně do Dělnického domu za lídrem hnutí Martinem Kuklou. „Děkujeme všem voličům, že přišli k volbám. Čekáme na konečné sečtení výsledků, protože samozřejmě ještě nejsou sečteny velké okrsky," zhodnotil krátce po 16. hodině redakci Drbny lídr vítězné strany ANO 2011 Martin Kukla. Dodal, že nechtěji předjímat, jak se budou vyvíjet povolební vyjednávání. Připomněl, že hnutí ANO se proti nikomu nevymezovalo. „Budeme dál prosazovat náš program. Budeme vybírat takového koaličního partnera, abychom se mohli domluvit na průniku programu," naznačil Kukla s tím, že hnutí ANO je připraveno jednat se všemi stranami.

Lídr Martin Kukla ve volebním štábu ANO, foto: Daniela Drozdová

Adam Joura: Preferujeme stávající koalici 

O tom, že aktuální výsledek není přiliš lichotivý, mluví lídr koalice Starostové pro Vysočinu Adam Joura„Nechci úplně hodnotit, dokud není úplně sečteno. Co se koalice týče, vyčkáváme, nechceme dělat nějaké předčasné závěry," sdělil Drbně krátce před půl pátou. Ve štábu už se začali bavit o povolebním vyjednávání. „Už teď jsme vyloučili spolupráci s koalicí Stačilo, SPD, Trikolorou. Co se týče ANO, tak jsou strany, které nechceme vyloučit. A jsou strany, které preferujeme. Prerefujeme stávající koalici," naznačil Joura. 

Lídr Starostů pro Vysočinu Adam Joura, foto: Daniela Drozdová 

KDU-ČSL: Vypadá to spíš na pat 

S výsledky není příliš spokojený ani Martin Laštovička z KDU-ČSL. Jak řekl redakci Drbny, důvodem je ztráta dvou mandátů. „To je pro nás zklamání. Co se koalice týče, tam to vypadá spíš na pat," okomentoval.

Pro Piráty je výsledek hluboko pod očekáváním 

K výsledkům krajských voleb se vyjádřila také lídryně Pirátů Hana Hajnová. Nutno dodat, že v jejich štábu, podle reportéra Jihlavské Drbny, panovala lepší nálada, než jsou volební výsledky. „Nezastírám to, že výsledek je hluboko pod očekáváním. A to nejen u nás, ale i celostátně. Aktuálně to řeším i s vedením pirátské strany. Víc k tomu teď nemám co dodat, počkáme na konečné výsledky," řekla před 17. hodinou Hana Hajnová. Doplnila, že za prací, kterou odvedla její strana pro Kraj Vysočina, si stojí. „Tady mám svědomí čisté. Myslím, že jsme odvedli maximum toho, co jsme měli ve svém programu. Splnili jsme spoustu cílů, co jsme si vytyčili. Vše si musíme teď vyhodnotit," zhodnotila současná první náměstkyně hejtmana. 

Lídryně Hana Hajnová ve volebním štábu Pirátů, foto: Daniela Drozdová 

Hejtman Schrek: U nás rozhodně není vůle vládnout s ANO 

Redakce Jihlavské Drbny navštívila také takzvaný Modrý dům, kde byl dnes volební štáb koalice Společně se starosty pro občany. Tu ve volbách vedl dosavadní hejtman Vítězslav Schrek. „My jsme s výsledkem spokojení, ale politiku nedělá jeden, pokud nemá více než 50 procent. Je tedy potřeba myslet na to, že se vždy hraje o nějakou koalici, a tam to, bohužel, s našimi stávajícími koaličními partnery nevychází," posteskl si Vítězslav Schrek. „My v tuto chvíli nebudeme ti, kdo budou hledat řešení. Budou ho muset hledat jiní," řekl Schrek.

Nasnadě je tedy otázka, zda bude možné se domluvit s ANO, SPD nebo koalicí Stačilo. „Museli bychom se s někým domluvit, ale v tuto chvíli to není na pořadu dne. Dohodli jsme se, že se potkáme s našimi koaličními partnery. Ti jsou na cestě. A řekneme si, jak ta situace vypadá. Ale v našem politickém uskupení rozhodně není vůle vládnout s hnutím ANO, kdy si dali na billboardy Andreje Babiše, fakt není," poznamenal Schrek. 

Lídr koalice Společně se starosty pro občany a současný hejtman Vysočiny Vítězslav Schrek, foto: Daniela Drozdová

Třináct politických stran 

Voliči na Vysočině v rámci krajských voleb vybírali ze 13 stran a hnutí. V senátních volbách, konkrétně ve volebním obvodu 53 Třebíč, se o přízeň voličů ucházelo sedm kandidátů. Kromě toho se v Kraji Vysočina konala tři místní referenda. Dvě byla zaměřená na možnou výstavbu větrných elektráren. Jedno se konalo v Dalečíně na Žďársku a druhé v obci Jamné na Jihlavsku. Kromě těchto dvou referend o výstavbě větrných elektráren se v termínu krajských voleb na Vysočině konalo ještě referendum v Radňovicích na Žďársku, kde se lidé vyjadřovali k vybudování obchvatu obce. 

V Kraji Vysočina mohli voliči vybírat z 13 politických stran a hnutí, kandidátky obsahovaly celkem 515 jmen, foto: Lenka Dvořáková 

Odvolání dvou kandidátů

V Kraji Vysočina jsme mohli vybírat z celkem 515 kandidátů za 13 stran nebo koalic. Ještě před zahájením voleb do krajského zastupitelstva proběhlo odvolání dvou kandidátů – jedné ženy a jednoho muže. Šlo o lékařku Ivu Šteflovou z Pelhřimova na společné kandidátce SPD, Trikolora a PRO, a havlíčkobrodského hokejistu Lukáše Endála z ANO 2011.

Zajímavosti z Vysočiny

Věkový rozptyl kandidujících byl na Vysočině neuvěřitelných 72 let. Nejstarší byla telečská důchodkyně Věra Němcová, nejmladší pak trojice pirátů Luboš Oborný a Jakubové Stočes a Vrzal, kterým je shodně 18 let.

Kandidující muži a ženy jsou rozloženy zhruba v poměru 70 na 30, když mužů bylo 359 a žen 156.

Zdroj: ČSÚ 

Kde sečetli nejrychleji? 

Celorepublikově byl první okrsek sečten již před půl třetí, nejrychlejší byla volební komise v obci Moravský Beroun. Bylo zde odevzdáno 16 hlasů. O půl třetí přišly první výsledky i z Vysočiny, šlo o čtyři okrsky – ze Žďárska, Pelhřimovska a Havlíčkobrodska. Zadní Vydří na Jihlavsku mělo sečteno ve 14:32.

Krajská Jihlava nahlásila první výsledky ve 14:46, konkrétně šlo o okrsek s číslem 44. Třebíč se s prvními výsledky přihlásila ve 14:48. Zdržení proti ostatním okresům bylo způsobeno tím, že na Třebíčsku se konaly zároveň i senátní volby, a sčítání hlasů tak bylo složitější.

Jak to bylo v roce 2020?

Před čtyřmi lety zvítězilo v krajských volbách hnutí ANO, získalo 18,48 procenta hlasů a deset křesel zastupitelů. Druzí Piráti těsně porazili koalici ODS a STO, která stejně jako Piráti získala sedm mandátů v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu. Lidovci skončili na čtvrtém místě před sociální demokracií. Získali 11,96 procenta hlasů, což jim vyneslo šest míst v zastupitelstvu. Stejného počtu zastupitelů dosáhli i sociální demokraté a Starostové pro Vysočinu (STAN a SNK ED). Koalici vytvořilo uskupení ODS se Starosty pro občany, Piráti, KDU-ČSL, ČSSD a Starostové pro Vysočinu.

Dosluhující krajské zastupitelstvo Vysočiny v číslech: Sešlo se třicetkrát, mělo rekordní počet žen, přijalo 2109 usnesení

Dnes úderem 14. hodiny se otevřou volební místnosti a lidé budou volit nové složení krajského zastupitelstva. Nejinak tomu bude i v Kraji Vysočina. Pojďme si shrnout čtyřletou práci pětačtyřicetičlenného zastupitelstva, v jehož čele stál hejtman...

Volební účast před čtyřmi lety byla 39,65 procenta. Hlasovat mohlo přijít 407 184 lidí.

Ohodnoť článek

Foto Lenka Dvořáková, Daniela Drozdová

Štítky volby, výsledky, kraj, senát

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2024: Na Vysočině je téměř sečteno. Vede ANO před obhajujícím hejtmanem, kraj má nejvyšší účast v ČR | Volby | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.