Počasí dnes19 °C, zítra19 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

Dosluhující krajské zastupitelstvo Vysočiny v číslech: Sešlo se třicetkrát, mělo rekordní počet žen, přijalo 2109 usnesení

Dnes úderem 14. hodiny se otevřou volební místnosti a lidé budou volit nové složení krajského zastupitelstva. Nejinak tomu bude i v Kraji Vysočina. Pojďme si shrnout čtyřletou práci pětačtyřicetičlenného zastupitelstva, v jehož čele stál hejtman Vítězslav Schrek (ODS a STO).

Pětačtyřicetičlenné Zastupitelstvo Kraje Vysočina zvolené v šestém volebním období řídí chod kraje od 18. listopadu 2020. V průběhu svého funkčního období, které trvalo standardně čtyři roky, se sešlo k jednání celkem třicetkrát. Z toho jedno zasedání bylo mimořádné a konalo se v červenci 2021.

Krajské volby již zítra. Tři volební místnosti v Jihlavě budou jinde, eDoklad komise akceptovat nebudou

Do zahájení krajských voleb zbývá zhruba 24 hodin. V Jihlavě došlo již na jaře během voleb do Evropského parlamentu ke třem změnám v sídle volebních místností. Tato změna zůstává v platnosti i nyní.

Pomoc obcím po tornádu 

„Zastupitelstvo Kraje Vysočina tehdy projednalo návrh na poskytnutí peněžitého daru Jihomoravskému kraji po zasažení ničivým tornádem. Zastupitelé pokaždé zasedli v sídle Kraje Vysočina v Jihlavě, kde je pro jednání nejvyššího orgánu kraje k dispozici zastupitelský sál. Kompletně všechna jednání krajského zastupitelstva byla přenášena on-line a veřejnost se k nim může kdykoli vrátit přes archiv záznamů umístěný na webu Kraje Vysočina," sdělila mluvčí Kraje Vysočina Jitka Svatošová. 

V krajském zastupitelstvu šestého volebního období, které mělo 45 členů, usedli reprezentanti sedmi politických stran a hnutí.

Dosluhující krajští zastupitelé přijeli během posledních čtyř let 2109 usnesení. 

Také dosluhující krajské zastupitelstvo postihlo několik personálních změn. Jak připomněla Svatošová, proběhly  pouze v rámci strany Starostové pro Vysočinu. „Zvolenou Karolínu Koubovou vystřídal Pavel Hájek, Lukáše Vlčka nahradil Jan Burda a za Zdeňka Tůmu mezi zastupitele usedl Zdeněk Navrátil. Ten ještě před koncem volebního období rezignoval a na pozici zastupitele ho nahradil Bohumír Nikl," říká Svatošová.

Rekordní počet žen

V zastupitelstvu v jistou dobu zasedlo devět žen, což bylo zatím nejvíce ve dvacetileté historii Kraje Vysočina. „Po rezignaci Karolíny Koubové v zastupitelstvu působilo osm žen: za Piráty tři, za ODS + STO dvě a po jedné kolegyni zastupovalo ČSSD, KDU-ČSL a ANO. V minulosti v prvním a pátém funkčním období usedlo v zastupitelstvu po osmi ženách," vyčíslila mluvčí Svatošová. 

Šest výborů 

Krajští zastupitelé na Vysočině měli k dispozici poradní orgán, který čítal šest výborů: finanční, kontrolní, pro udělování medailí, regionálního rozvoje, pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost a nově byl ustanoven výbor pro rozvoj strategických projektů, životní prostředí a MA 21.

„Děkuji všem kolegyním a kolegům z krajského zastupitelstva za vysokou politickou kulturu, za konstruktivní přístup k řešení témat, která byla v zastupitelstvu projednávána. Děkuji touto cestou i předsedům klubů, a to za spolupráci v rámci možného politického soupeření, které k demokracii patří. Bylo mi ctí předsedat krajskému zastupitelstvu. Přeji všem úspěch ve volbách,“ poděkoval týmu krajského zastupitelstva hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek a přidal poděkování také zaměstnancům Krajského úřadu Kraje Vysočina.

Termín krajských voleb 

Volební místnosti se otevřou dnes ve 14 hodin. První volební den skončí ve 22:00. V sobotu 21. září budou volební místnosti otevřeny od 8 do 14 hodin, poté se uzavřou a členové volební komise zahájí sčítání hlasů. 

V Kraji Vysočina mohou voliči vybírat z těchto 13 politických stran a uskupení:

Kandidáti do krajských voleb 2024

- Společně se Starosty pro občany - koalice tvořená politickými stranami Občanská demokratická strana a TOP 09 a politickým hnutím Starostové pro občany
- Česká pirátská strana
- SPD, Trikolora a PRO – koalice tvořená politickým hnutím Svoboda a přímá demokracie (SPD), politických stran Trikolora a Právo Respekt Odbornost
- LEPŠÍ ŽIVOT PRO LIDI - minimální MZDA 70.000 Kč, minimální DŮCHOD 50.000 Kč, ZRUŠENÍ daně z nemovitostí, ZDARMA krajská veřejná doprava pro obyvatele kraje, ZDARMA internet pro obyvatele kraje, ZDARMA domovy pro seniory pro obyvatele kraje a navýšení jejích kapacit o 300 %, MASIVNÍ výstavba dostupného bydlení pro obyvatele kraje, návrat cen ENERGIÍ na ceny z roku 2019, v obchodech ZBOŽÍ nejvyšší kvality za ceny dostupné pro každého, STOP válce  - koalice tvořená politickými stranami LEPŠÍ ŽIVOT PRO LIDI - min. mzda 70.000 Kč, min. důchod 50.000 Kč, návrat cen energií na ceny z roku 2019, v obchodech zboží nejvyšší kvality za ceny dostupné pro každého, zrušení daně z nemovitostí, STOP válce a Národní demokracie
- KDU-ČSL
- PŘÍSAHA občanské hnutí
- ANO 2011
- STAČILO! - koalice tvořená politickými stranami Komunistická strana Čech a Moravy, ČSSD – Česká suverenita sociální demokracie a Česká strana národně sociální 
- Sociální demokracie
- STAROSTOVÉ PRO VYSOČINU koalice tvořená hnutím STAROSTOVÉ A NEZÁVISLÍ a politickou stranou SNK Evropští demokraté
- Demokratická strana zelených – ZA PRÁVA ZVÍŘAT
- MÁ VLAST ČECHY MORAVA SLEZSKO
- Nezávislá kandidátka

Zdroj: Kraj Vysočina 

Ohodnoť článek

Foto Se svolením Krajského úřadu Kraje Vysočina | Zdroj Kraj Vysočina

Štítky Kraj Vysočina, zastupitelstvo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dosluhující krajské zastupitelstvo Vysočiny v číslech: Sešlo se třicetkrát, mělo rekordní počet žen, přijalo 2109 usnesení | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.