Počasí dnes19 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Krajské volby již zítra. Tři volební místnosti v Jihlavě budou jinde, eDoklad komise akceptovat nebudou

Do zahájení krajských voleb zbývá zhruba 24 hodin. V Jihlavě došlo již na jaře během voleb do Evropského parlamentu ke třem změnám v sídle volebních místností. Tato změna zůstává v platnosti i nyní.

Volby do zastupitelstev krajů se uskuteční v pátek 20. a v sobotu 21. září. Volební místnosti budou první volební den otevřeny od 14 do 22 hodin, druhý den pak od 8 do 14 hodin.

Distribuce hlasovacích lístků v Jihlavě skončila v úterý 17. září

Konkrétně jde o okrsek číslo 9, ten měl původní místnost v ZŠ Jihlava, Havlíčkova 234/71. Voliči nyní nově chodí na MŠ Mozaika Jihlava, p. o., odloučené pracoviště Riegrova 2837/21. Změnou prošel i okrsek s číslem 11. „Tam byla původní volební místnost na adrese Sapeli, a. s., Na Dolech 4072/6 nyní na MŠ a SPC Jihlava, p. o., odloučené pracoviště Na Dolech 5832/111; A okrsek č. 49, kde byla původně volební místnost v ZŠ Jihlava, Seifertova 1426/5, p.o.  se přesunula na MŠ Mozaika Jihlava, p. o., odloučené pracoviště Seifertova 4726/4a," vyjmenovala Aneta Hrdličková z jihlavského tiskového oddělení. 

Voliči se musí ve volební místnosti prokázat platným občanským průkazem nebo cestovním pasem.

Jak to bude s eDoklady v Jihlavě? 

„V případě, že volič hlasuje mimo volební okrsek, než ve kterém je zapsán ve stálém seznamu voličů u obecního úřadu, je povinen předložit rovněž voličský průkaz. V nadcházejících volbách ještě nebudou mít okrskové volební komise povinnost akceptovat prokázání totožnosti voliče eDokladem," upozornila Hrdličková. 

Jak pro redakci Drbny doplnila, jihlavský správní odbor potvrdil, že eDoklady prozatím nebudou přijímat v žádné jihlavské okrskové volební komisi. „Tato povinnost začne za zákona platit až od ledna 2025, tudíž při volbách příští rok už to bude samozřejmostí," sdělila.  

eDoklady v jiných obcích 

Lidé s eDokladem mohou volit třeba v Dolní Cerekvi na Jihlavsku. „My jsme možnost prokazování totožnosti eDokladem u nás na úřadě zvažovali už dříve. A volby jsou teď vhodnou příležitostí, kdy to spustit," nastínil starosta Dolní Cerekve Zdeněk Dvořák. 

Opačně to mají třeba v Batelově na Jihlavsku. „eDoklady během voleb akceptovat nemůžeme, nemáme potřebnou čtečku," řekla Drbně dnes dopoledne starostka Lenka Charvátová. Ani v Rohozné na Jihlavsku nebude možné svou totožnost během víkendových voleb prokazovat eDokladem. „Zatím pro to nemáme potřebné zařízení, možné to bude až od ledna 2025. Jak jsme dnes prostřednictvím předsedkyně volební komise Libuše Bezděkovské informovali naše voliče, možnost využívání elektronických občanských průkazů je postupná," sdělila dnes po poledni starostka obce na Jihlavsku Štěpánka Šteflová. 

Nenašli jste ve schránce volební lístky? 

Distribuce hlasovacích lístků, které jsou pro krajské volby ve formátu A3, v Jihlavě skončila v úterý 17. září. „V případě, že volič ve své schránce nenašel sadu volebních lístků, bude mu na požádání vydána ještě před konáním voleb na informačních centrech Magistrátu města Jihlavy (Hluboká 8, Masarykovo náměstí 1), případně ve dnech voleb budou volební lístky k dispozici v samotných volebních místnostech," ujistila Aneta Hrdličková. 

Kandidáti do krajských voleb 2024

- Společně se Starosty pro občany - koalice tvořená politickými stranami Občanská demokratická strana a TOP 09 a politickým hnutím Starostové pro občany
- Česká pirátská strana
- SPD, Trikolora a PRO – koalice tvořená politickým hnutím Svoboda a přímá demokracie (SPD), politických stran Trikolora a Právo Respekt Odbornost
- LEPŠÍ ŽIVOT PRO LIDI - minimální MZDA 70.000 Kč, minimální DŮCHOD 50.000 Kč, ZRUŠENÍ daně z nemovitostí, ZDARMA krajská veřejná doprava pro obyvatele kraje, ZDARMA internet pro obyvatele kraje, ZDARMA domovy pro seniory pro obyvatele kraje a navýšení jejích kapacit o 300 %, MASIVNÍ výstavba dostupného bydlení pro obyvatele kraje, návrat cen ENERGIÍ na ceny z roku 2019, v obchodech ZBOŽÍ nejvyšší kvality za ceny dostupné pro každého, STOP válce  - koalice tvořená politickými stranami LEPŠÍ ŽIVOT PRO LIDI - min. mzda 70.000 Kč, min. důchod 50.000 Kč, návrat cen energií na ceny z roku 2019, v obchodech zboží nejvyšší kvality za ceny dostupné pro každého, zrušení daně z nemovitostí, STOP válce a Národní demokracie
- KDU-ČSL
- PŘÍSAHA občanské hnutí
- ANO 2011
- STAČILO! - koalice tvořená politickými stranami Komunistická strana Čech a Moravy, ČSSD – Česká suverenita sociální demokracie a Česká strana národně sociální 
- Sociální demokracie
- STAROSTOVÉ PRO VYSOČINU koalice tvořená hnutím STAROSTOVÉ A NEZÁVISLÍ a politickou stranou SNK Evropští demokraté
- Demokratická strana zelených – ZA PRÁVA ZVÍŘAT
- MÁ VLAST ČECHY MORAVA SLEZSKO
- Nezávislá kandidátka

Zdroj: Kraj Vysočina 

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Tomáš Kaser | Zdroj Ježkovy oči, Kraj Vysočina

Štítky volby, okrsek, příprava, kraj, Jihlava, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krajské volby již zítra. Tři volební místnosti v Jihlavě budou jinde, eDoklad komise akceptovat nebudou | Volby | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.