Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Úterý 17. září 2024  |  Svátek má Naděžda
Bez reklam

Senátní kampaň na Třebíčsku vyjde kandidáty i na statisíce

Kampaně kandidátů do Senátu na Třebíčsku vyjdou na desítky až stovky tisíc korun. Vidět jsou na billboardech, sociálních sítích i při setkávání s voliči v ulicích měst. Jejich tématy jsou mimo jiné dostupná lékařská péče či veřejná doprava, zlepšování vzdělávání i zjednodušování legislativy. První kolo senátních voleb se uskuteční 20. a 21. září, případné druhé kolo o týden později. Ve volebním obvodu 53 Třebíč je sedm kandidátů.

Kandidují vědci, novináři i lidé se zkušeností s politikou, což platí i pro Zdeňka Ryšavého ze SOCDEM. Působil jako krajský zastupitel a radní a je také dlouholetým starostou Okříšek. Pro kandidaturu se rozhodl, i když si uvědomuje současné nízké preference sociálních demokratů. „Nebude to asi úplně jednoduché, protože mám silné protikandidáty," řekl Zdeněk Ryšavý. Jmenoval současnou senátorku Hanu Žákovou (STAN) a Drahoslava Rybu, který je kandidátem hnutí ANO a má za sebou kariéru generálního ředitele Hasičského záchranného sboru ČR. „Obou lidí si vážím, takže budu rád, když ten souboj bude opravdu o nějakých programech, nějaké diskuzi a nebude to o osobních útocích," dodal Ryšavý. Za voliči se vydal osobně. Od začátku září se snaží navštívit každou obec ve volebním obvodu. V Senátu se chce mimo jiné zapojit do diskuze o důchodové reformě. Je proti zvyšování věku odchodu do důchodu nad 65 let. Zdroje financování penzí je podle něho nutné hledat v daňových změnách.

„Kampaň vedeme hlavně o lokálních problémech, které se týkají lidí z Třebíčska, výstavby Dukovan nebo zaměstnanosti," řekl Drahoslav Ryba. Jeho profese se odráží i v kampani, v posledních dnech byl hostem několik oslav a setkání hasičů na Třebíčsku. Náklady na kampaň Ryba odhadl na 750 tisíc korun.

V roce 2018 získala Hana Žáková v prvním kole 28,49 procenta hlasů. Ve druhém kole ziskem 77,46 procenta hlasů porazila kandidáta hnutí ANO Miroslava Michálka, který do druhého kola postoupil se ziskem 14,77 procenta hlasů.

Volební účast byla v prvním kole 47,33 procenta hlasů, ve druhém kole 18,9 procenta hlasů.

Kampaň současné senátorky Žákové bude asi o 150 tisíc korun levnější. Jejími tématy je i lepší vlakové spojení Třebíčska s Prahou, ideálně bez přestupů. Jako předsedkyně podvýboru pro energetiku a dopravu chce být i u výstavby nových bloků v Dukovanech. „I tuto investici je třeba pohlídat," zdůraznila Hana Žáková.

„Spousta vězňů by mohla pracovat." 

Věnovat by se chtěla také vězeňství. Chce prosazovat změny sazeb trestů a podpořit využívání alternativních trestů. „Máme přes 20 tisíc vězňů, každý ten odsouzený nás denně stojí 2000 korun a spousta z nich by mohla pracovat, celé by se to mohlo řešit jinak," řekla Žáková. Pro kampaň si vybrala heslo: Férově, moudře, pro lidi. „Určitě povedu slušnou kampaň, nechci a nebudu útočit, protože to sama nemám ráda. Chci jen vysvětlovat, co jsem udělala a co chci udělat," dodala Žáková k podobě kampaně.

Podobně jako Luděk Růžička kandidující za hnutí Má vlast Čechy, Morava, Slezsko má se senátní kampaní zkušenost lékař a třebíčský zastupitel Václav Lhotský. Oba před dvěma lety usilovali o místo v Senátu na Jihlavsku. Do kampaně chce Lhotský kandidující za SPD a Trikoloru investovat desítky tisíc korun. Za stěžejní považuje zbavit se mnohých nařízení Evropské unie.

Za Moravské zemské hnutí bude kandidovat novinář a publicista Petr Chňoupek a kandidátem Švýcarské demokracie je přírodovědec Jaroslav Turánek. „V Senátu chci pracovat jednak ve výboru pro zdravotnictví, protože k tomu mám blízko. A tam se zabývat hlavně oblastí vakcín, protože to je klíčová věc, která se týká každého z nás. A potom se chci zabývat obecně dostupností lékařské péče," řekl Jaroslav Turánek. Kritický je mimo jiné k práci zubařů nespolupracujících se zdravotními pojišťovnami. Své místo vidí také ve výboru pro vzdělávání, vědu a kulturu. Rozvíjet by se podle něho měla domácí výzkumná infrastruktura s tím, že je nutné nápady vědců v České republice také realizovat. Kampaň rodáka z Jemnice na Třebíčsku se odehrává hlavně na sociálních sítích. Místa pro billboardy podle něho byla dlouho dopředu zamluvené jinými stranami.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Drbna

Štítky kampaň, volby, senát, Třebíč, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Podepište petici Voda je život, seznamte se s Holešovskou výzvou, přijďte ke všem volbám říct mafii a dost ! Lidé se musí spojit, mluvit spolu.

Sobota, 14. září 2024, 07:07Odpovědět

Senátní kampaň na Třebíčsku vyjde kandidáty i na statisíce | Volby | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.