Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Úterý 17. září 2024  |  Svátek má Naděžda
Bez reklam

Na Vysočině budou místní referenda k větrníkům v obcích Dalečín a Jamné

Na Vysočině se s krajskými volbami tento měsíc budou konat i dvě místní referenda zaměřená na možnou výstavbu větrných elektráren. Jedno bude v Dalečíně na Žďársku a druhé v obci Jamné na Jihlavsku. V Dalečíně má zájem o výstavbu soukromá firma, v Jamném sama obec. Vyplývá to z údajů, které ČTK zjistila na webu obcí a od starostů. Volby do krajských zastupitelstev budou 20. a 21. září.

V Jamném s 550 obyvateli schválilo obecní zastupitelstvo v půli srpna pro referendum otázku: Souhlasíte s výstavbou větrné elektrárny v katastrálním území obce Jamné u Jihlavy za předpokladu, že tato větrná elektrárna bude ve vlastnictví obce Jamné u Jihlavy?

V Jamném to bude už druhé referendum k větrníkům. V prvním před pěti lety, kdy se o území zajímali developeři, byla převaha odevzdaných hlasů proti výstavbě. „Nicméně od té doby se energetika zásadním způsobem posunula," uvedl starosta Ĺuboš Varhaník (nestraník) v dnešní zprávě.

Investorem a vlastníkem větrníku by tentokrát chtěla být obec. Také už podniká první kroky k založení energetického společenství, které by propojilo i jiné zdroje elektřiny, jako jsou obecní fotovoltaické elektrárny, vodní elektrárny a bioplynové stanice v soukromém vlastnictví. „Cílem tohoto snažení je vybudovat takovou energetickou infrastrukturu, která by v rámci společenství umožnila vyrábět, sdílet a dále poskytovat levnou elektrickou energii v blízkém okolí obce," uvedl starosta.

Největší volební potenciál má na Vysočině hnutí ANO. Získalo by 41,5 procenta hlasů

Na Vysočině má před krajskými volbami největší potenciál ANO. Pokud by ho volili všichni, kteří o tom uvažují, získalo by 41,5 procenta hlasů. Vyplývá to z průzkumu agentury Kantar CZ a společnosti Data Collect pro Českou televizi. Druhé místo s...

Obyvatelé Dalečína budou v referendu odpovídat na otázku: Souhlasíte s umístěním dvou větrných elektráren v katastrálním území Dalečína? V obci bydlí 640 lidí. Konání referenda schválilo obecní zastupitelstvo 21. srpna.

Firma Jipocar Power by podle webu obecního úřadu chtěla postavit dva větrníky na hranici katastru Dalečína směrem na Strachujov, s obcí má zájem uzavřít smlouvu o spolupráci. „Po veřejné debatě vyplynulo, že názory občanů jsou rozdílné, proto se zastupitelstvo obce rozhodlo zjistit většinový názor občanů formou referenda," stojí ve zveřejněném usnesení.

Kromě těchto dvou referend o výstavbě větrných elektráren se bude v termínu krajských voleb na Vysočině konat ještě referendum v Radňovicích na Žďársku, kde se budou lidé vyjadřovat k vybudování obchvatu obce.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Drbna

Štítky volby, energie, obce, referendum, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vysočině budou místní referenda k větrníkům v obcích Dalečín a Jamné | Volby | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.