Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Co stojí za úspěchem vysočinských deváťáků u přijímaček na střední?

PR článek

Vysočinští deváťáci byli letos nejúspěšnější u přijímaček na střední. Velký kus práce na tom odvedl pirátský radní Jan Břížďala, který dokázal v tomto volebním období zareagovat na příchod silných ročníků a včas přizpůsobil a rozšířil nabídku oborů na školách. Díky tomu se drtivá většina žáků dostala na obor podle své volby. To zvyšuje šance, že je obor bude bavit a najdou si v něm práci.

„Naše rozhodnutí jsou založena na práci s daty. Nabídku oborů jsme rozšiřovali podle dlouhodobého zájmu deváťáků a uplatnitelnosti na trhu práce. Šlo o největší oborovou úpravu oborů středních škol v historii kraje, díky níž se nám podařilo jen v posledním roce vytvořit 1121 nových míst,“ komentoval změny krajský radní pro školství Jan Břížďala (Piráti).

Jan Břížďala prosadil vznik sedmi nových lyceí napříč celým krajem a několik nových maturitních oborů – například Informační technologie v Havlíčkově Brodě, Praktická sestra v Pelhřimově, Předškolní a mimoškolní pedagogika v Telči nebo rozšíření oboru Energetika v Třebíči. Vzhledem ke zvýšenému zájmu uchazečů došlo k navýšení počtu míst také u učebních oborů na všech středních stavebních školách v kraji.

V jihlavském okrese se také velmi řešila dlouhodobě nedostatečná kapacita gymnázií. Zatímco celorepublikově na nich studuje každý pátý student, na Jihlavsku to bylo pouhých 13 % žáků v ročníku. Za čtyři roky práce ve vedení kraje se podařilo republikový průměr dorovnat, a to díky navýšení počtu tříd na Gymnáziu Jihlava a navýšení počtu míst ve třídách gymnázia se sportovní přípravou.

V Jihlavě se navyšoval i počet míst na dalších středních školách. „Například na jihlavské průmyslovce se obnovil obor Technické lyceum, ve kterém byla hned v tomto školním roce naplněna kapacita celé třídy. Z toho mám dvojnásobnou radost, protože po absolventech lyceí je čím dál větší poptávka ze strany průmyslových firem na Vysočině,” uzavírá náměstkyně hejtmana Hana Hajnová (Piráti).


Zadavatel/Zhotovitel: Česká pirátská strana

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky volby, kraj, kampaň, Piráti

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Co stojí za úspěchem vysočinských deváťáků u přijímaček na střední? | Volby | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.