Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Volební víkend na Vysočině: Z šesti obcí byla nejvyšší účast v Hojanovicích

Z šesti obcí na Vysočině, kde se v sobotu opakovaly volby, byla nejvyšší účast v Hojanovicích na Pelhřimovsku. Přišlo tam hlasovat 91,25 procenta voličů. Ve Skleném nad Oslavou, kde kandidovala tři hnutí oproti dvěma při podzimních volbách, zvítězilo nové hnutí Změna pro Sklené. Na dalších několika místech, například ve Svinech na Žďársku nebo Horní Myslové na Jihlavsku, dopadly volby podobně jako na podzim. Vyplývá to z výsledků voleb na webu Českého statistického úřadu. Volby se opakovaly v Horní Myslové na Jihlavsku, Hojanovicích na Pelhřimovsku, ve Lhánicích na Třebíčsku a v obcích Matějov, Sklené nad Oslavou a Sviny na Žďársku, protože počet jejich zastupitelů klesl pod zákonnou mez.

V obci Sklené nad Oslavou, jež má asi 240 obyvatel, vyhrálo hnutí Změna pro Sklené. Má tři mandáty. Po dvou mandátech drží hnutí Občané Skleného a Skleňáci. V zastupitelstvu tak jsou zástupci všech tří kandidujících hnutí, na podzim kandidovala dvě. Do sedmičlenného zastupitelstva se teď dostalo pět ze sedmi zastupitelů, kteří tam byli po řádných podzimních volbách. Volební účast byla nyní 75,2 procenta, na podzim 65,4 procenta.

V obci Lhánice na Třebíčsku kandidovalo šest lidí. V přepočtu procent platných hlasů jich nejvíc získala Šárka Macková. Volební účast v obci byla nyní 46,88 procenta, loni na podzim 54,55 procenta. Šestičlenné zastupitelstvo může fungovat, počet zastupitelů nesmí klesnout pod pět.

Volby v obci Horní Myslová na Jihlavsku vyhrálo hnutí Nezávislí kandidáti HM. Má čtyři mandáty. Je to stejný počet jako při volbách na podzim. Druhé kandidující hnutí Pro Horní Myslovou drží tři mandáty. Volební účast v obci, kde je 64 oprávněných voličů, byla 84,38 procenta, zhruba o tři procentní body vyšší než na podzim.

Opakované volby ve 33 obcích 

Čtyři mandáty ze sedmi získalo ve volbách v obci Hojanovice na Pelhřimovsku hnutí SNK Hojanovice 1. O jeden mandát méně má Sdružení za rozvoj Hojanovic. V obci s 80 voliči byla účast 91,25 procenta, na podzim 91,14 procenta.

Na Žďársku se volby opakovaly ve dvou obcích. V Matějově vyhrálo hnutí SNK pro Matějov, získalo čtyři mandáty. Tři mandáty má hnutí Obroda, oproti podzimním volbám si o jeden mandát pohoršilo. Volební účast v obci se 168 voliči byla 83,93 procenta, proti podzimu o osm procentních bodů vyšší. Pětičlenné zastupitelstvo je v obci Sviny. Tři mandáty má hnutí Pro lepší Sviny, dva hnutí Za Sviny. Počet získaných mandátů je stejný jako na podzim, kdy ještě kandidoval samostatně Antonín Pávek. Personálně se zastupitelstvo obměnilo: jen dva z pěti zastupitelů jsou stejní jako po podzimních volbách. Ve Svinech s 96 voliči byla účast 80,21 procenta, na podzim 88,1 procenta.

V České republice se volby do obecních zastupitelstev opakovaly 25. března ve 33 obcích. Nové volby je nutné vyhlásit, když počet zastupitelů klesne pod pět a nejsou náhradníci.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Tomáš Kaser

Štítky volby, obce, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Volební víkend na Vysočině: Z šesti obcí byla nejvyšší účast v Hojanovicích | Volby | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.