Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

První návrh na nové volby na Vysočině je v Hojanovicích. Do jara bude obec řídit ministerstvo

První obecní zastupitelstvo na Vysočině, které po zářijových volbách ukončilo svoji činnost, je v Hojanovicích na Pelhřimovsku. Nové volby tam budou zřejmě v březnu. Do té doby bude obec fungovat pod kontrolou ministerstva vnitra. Kraj očekává, že se volby budou opakovat ve více obcích, kde se nově zvolení zastupitelé nedohodli. Kvůli stížnostem podaným na volby k soudům se přitom v kraji ustavující zastupitelstva ještě nesešla ve všech obcích. Vyplývá to z informací Kraje Vysočina a obcí.

„Už jsme poslali návrh na vyhlášení nových voleb v Hojanovicích a připravují se další, ale to není ještě oficiálně. V Hojanovicích poklesl počet zastupitelů pod pět, už nebyl žádný náhradník a je potřeba vyhlásit nové volby," řekla Ivana Schimmerová z krajského úřadu. Mohly by být 25. března, termín ale ještě nebyl vyhlášený.

V Hojanovicích s asi stovkou obyvatel kandidovala dvě sdružení nezávislých kandidátů, obě měla sedm kandidátů. Sdružení vedené Jaroslavem Němečkem, který je starostou obce 24 let, získalo tři mandáty. Dnes ČTK řekl, že se s druhým sdružením nedohodli na rozdělení funkce starosty a místostarosty, všichni kandidáti jeho uskupení odstoupili, nebyl žádný náhradník a počet zastupitelů klesl na čtyři. „Dali jsme návrh, že se musí funkce rozdělit, protože z naší kandidátky získala jedna paní (Marie Moravcová) vůbec nejvíc hlasů ze vsi. A oni, že v žádném případě, chceme starostu i místostarostu a výbory. Tak jsme do toho hodili vidle, jak se říká lidově," řekl Jaroslav Němeček.

Stížnosti na volby 

V ministerském dohledu starosta problém nevidí. Jedinou větší investicí příštího roku má být úprava veřejného osvětlení, se kterou se může začít až po zvolení nového zastupitelstva.

Soudy dostaly po volbách stížnosti na ně v sedmi městech a obcích v kraji, opakování voleb nikde nařízené nebylo. Soudní přezkum oddálil konání ustavujících zastupitelstev. Uskutečnilo se zatím jen v Chotěboři a Svojkovicích, ve Skoroticích a Hrotovicích se bude konat dnes, v Jezdovicích 4. listopadu a Matějově 6. listopadu.

V Matějově, kde žije asi 200 lidí, kandidovala dvě uskupení. Podle přepočtu volební komise získala shodný počet hlasů. O vítězi tak musel rozhodnout los. „To se stávajícímu panu starostovi nezdálo, tak podal stížnost k soudu. Soud přepočítal výsledky a skutečně zjistil, že se komise spletla, díky tomu přibyl jeden hlas tomu jeho (starostovu) subjektu a proto došlo i ke změně mandátu," řekla Schimmerová.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Tomáš Kaser

Štítky správa, volby, obce, Vysočina, Kraj Vysočina, okres Pelhřimov, Jaroslav Němeček, Marie Moravcová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

První návrh na nové volby na Vysočině je v Hojanovicích. Do jara bude obec řídit ministerstvo | Volby | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.