Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

VOLBY 2022: První volební den je u konce. Místnosti se otevřou opět v sobotu ráno

První den komunálních a senátních voleb je u konce. V obou typech voleb mají letos voliči na výběr z nižšího počtu kandidátů než při předchozích volbách. Mezi prvními voliči byli tradičně lídři politických stran. Místnosti se otevřou opět zítra od 8:00 do 14:00.

O 27 rozdělovaných křesel v horní komoře se pokouší 178 kandidátů, což je o pokles o 55 adeptů. Na jedno volené křeslo tak připadá šest až sedm adeptů. Obecními zastupiteli by chtělo být 195 214 zájemců, o 21 tisíc méně než před čtyřmi lety. Na jedno místo na radnici připadají zhruba tři uchazeči.

Hlasovat na rozdíl od jiných typů voleb v uplynulých dvou letech nemůže na 10 tisíc voličů, kteří jsou v nařízené izolaci kvůli koronaviru. Vláda kvůli tomu čelila kritice, že jim hlasování neumožnila. Loni při sněmovních volbách hlasovalo z domova do přenosné volební schránky kolem 1200 voličů v karanténě kvůli koronaviru, hlasování z auta využilo 1600 voličů.

VOLBY 2022: Komunálky se blíží. Kroužkovat, nebo křížkovat? Vše přehledně na jednom místě

Volební víkend se nezadržitelně blíží. Ve dnech 23. a 24. září se v Česku uskuteční volby do zastupitelstev obcí, měst, městských částí, obvodů a třetiny Senátu. Všechny podstatné informace k tomu, jak volit, přináší Drbna v tomto článku.

Během prvního dne voleb odvolila většina lídrů. K urně zamířil také například bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) nebo prezident Miloš Zeman.

VOLBY 2022: Sudý počet zastupitelů, rodinné kandidátky. Jak se volí v nejmenších obcích kraje?

Celostátně se sleduje situace ve velkých městech. Pojďme se teď naopak podívat do těch nejmenších obcí našeho regionu, kde je zřetelně vidět rozmanitost možností při komunálních volbách. Od kandidatury jedinců, přes více kandidátek až k sudému...

Volební místnosti se otevřou opět v sobotu ráno v 8:00 a zavřou se dvě hodiny po poledni. Poté se rozjede sčítací maraton. Jasno o novém složení radnic i obecních úřadů bude během sobotního odpoledne a večera.

Komunální volby v Jihlavě

O 37 míst v městském zastupitelstvu Jihlavy se uchází 12 volebních uskupení, o dvě víc než před čtyřmi lety. Tři subjekty jsou v Jihlavě zcela nové - Jihlava srdcem, Spolek za zdravou Jihlavu a Malá strana velkých cílů. Před čtyřmi lety kandidovalo v Jihlavě deset subjektů, křesla v sedmatřicetičlenném zastupitelstvu si rozdělilo osm z nich.

VOLBY 2022: Senátní volby na Vysočině pohledem bookmakerů. Obhájci jsou favority

První kolo senátních voleb se uskuteční 23. a 24. září, druhé kolo o dva týdny později. Pokud některý z kandidátů získá hned v prvním kole nadpoloviční většinu, postupuje přímo do Senátu a druhé kolo se nekoná. Do druhého kola postoupí dva...

V jihlavských volebních komisích pracuje celkem 340 lidí. Ve většině volebních okrsků jsou šestičlenné, v okrscích s menším počtem voličů jsou čtyřčlenné. V Jihlavě budou vedle komunálních také senátní volby. Lidé budou chodit do jedné volební místnosti, hlasovací lístky budou vhazovat do společné urny. Pro senátní volby dostanou žluté obálky a pro komunální volby obálky šedé barvy. Oprávněných voličů je v Jihlavě 40 527. 

Krajská Jihlava má 58 volebních okrsků. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Tomáš Kaser

Štítky volby, komunální volby, koalice Spolu, ANO, ČSSD, Piráti, lídr kandidátky, Jihlava, křeslo, Miloš Zeman, Andrej Babiš, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: První volební den je u konce. Místnosti se otevřou opět v sobotu ráno | Volby | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.