Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

VOLBY 2022: Senátní volby na Vysočině pohledem bookmakerů. Obhájci jsou favority

První kolo senátních voleb se uskuteční 23. a 24. září, druhé kolo o dva týdny později. Pokud některý z kandidátů získá hned v prvním kole nadpoloviční většinu, postupuje přímo do Senátu a druhé kolo se nekoná. Do druhého kola postoupí dva nejlepší z prvního kola. Senátní volby se konají vždy v sudých letech ve 27 volebních obvodech z celkových 81. Letos se na Vysočině volí ve 40. a 52. okrsku. Jak se na šance kandidátů dívají sázkové kanceláře?

Kutnohorský okrsek s pořadovým číslem 40 zasahuje do severní části Kraje Vysočina. Konkrétně zahrnuje okolí měst Ledeč nad Sázavou, Světlá nad Sázavou, Golčův Jeníkov a severní a východní část Havlíčkobrodska a východní část Chotěbořska. Ve volbách v roce 2022 obhajuje svůj mandát za ČSSD a hnutí ANO senátor Jaromír Strnad (v letech 2010 a 2016 jen za ČSSD). Mezi jeho šest vyzyvatelů patří daňová poradkyně a nestranička za ODS Kateřina Daczická, manažer ve výrobě Antonín Dušek z SPD nebo starosta Vlašimi a nestraník za STAN Luděk Jeništa. Do Senátu kandidují také dětský lékař Bohuslav Procházka z KDU-ČSL, středoškolský učitel Jiří Reichel z KSČM a jaderný fyzik Jiří Strachota ze Svobodných.

Mírným favoritem voleb je dle bookmakerů Fortuny Jaromír Strnad s kurzem 2,3. Na záda mu dýchá Luděk Jeništa s kurzem 2,5. Těsně za ním se seřadili jeho další soupeři Bohuslav Procházka (5,0) a Kateřina Daczická (5,5). Zbylým třem kandidátům již sázkaři velké šance nedávají. Na Antonína Duška je vypsán kurz 25,0, na Jiřího Reichla a Jiřího Strachotu shodně 30,0. Sázet jde ještě do pátečních 14 hodin.

VOLBY 2022: Materiály pro jihlavské volební komise jsou nachystány. Zájem o účast v nich ale poklesl

V Jihlavě se snížil zájem o účast ve volebních komisích. Vedle zástupců nominovaných volebními uskupeními muselo být rozhodnutím primátorky doplněno dalšími lidmi 18 z celkových 58 komisí, které budou od pátku pracovat ve volebních místnostech na...

Společnost Betano měla kurzy podobné. Sázky však uzavřela dnes v 6 hodin ráno. Favority byli i podle nich Jaromír Strnad (2,5) s Luďkem Jenistou (3,5).

Společnost Sazka vypsala kurzy defacto jen na obhájení mandátu. Na vítězství Strnada se dá vsadit v kurzu 2,5, na jeho porážku neboli vítězství jiného kandidáta v kurzu 1,45.

Tipsport obdobně vypisuje kurzy jen na Strnad Jaromír – Ano /Ne. I proto, že bookmakeři společnosti předpokládají z 69% výsledek „ne“, je tento kurz 1,45. Oproti tomu na obhajobu jde vsadit s kurzem 2,52. Mírná většina sázkařů pak paradoxně sází na „Strnad Jaromír - Ano“.

VOLBY 2022: Sudý počet zastupitelů, rodinné kandidátky. Jak se volí v nejmenších obcích kraje?

Celostátně se sleduje situace ve velkých městech. Pojďme se teď naopak podívat do těch nejmenších obcí našeho regionu, kde je zřetelně vidět rozmanitost možností při komunálních volbách. Od kandidatury jedinců, přes více kandidátek až k sudému...

Jihlavský okrsek s číslem 52 obsahuje vysočinské oblasti Polensko, Jihlavsko, Třešťsko, Telečsko, a také Dačicko a Slavonicko v Jihočeském kraji. Ve volbách v roce 2022 obhajuje svůj mandát za koalici SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) senátor a zároveň předseda Senátu Miloš Vystrčil. Mezi jeho pět vyzyvatelů patří lékař Václav Lhotský z SPD, ekonomka Jana Nagyová z hnutí ANO, advokát Tomáš Nielsen z PRO 2022 nebo ekonom a bývalý zastupitel Kraje Vysočina Josef Pavlík (zvolený jako člen hnutí ANO), který ale v těchto senátních volbách kandiduje jako nestraník za KSČM. Posledním kandidátem do Senátu je advokát Luděk Růžička ze strany DOMOV.

Vystrčil, Nielsen, Nagyová 

Podle bookmakerů Fortuny i Betana je jasným favoritem 52. obvodu Miloš Vystrčil, protože na něj vypsali nízký kurz 1,18. Ve druhém kole by se měl utkat s Tomášem Nielsenem, ten má kurz na vítězství 3,0. Třetí v pořadí je pak Jana Nagyová s kurzem 5,5. Outsidery jsou podle sázkové kanceláře Josef Pavlík (40,0) a Luděk Růžička s Václavem Lhotským (shodně 55,0).

VOLBY 2022: Komunálky se blíží. Kroužkovat, nebo křížkovat? Vše přehledně na jednom místě

Volební víkend se nezadržitelně blíží. Ve dnech 23. a 24. září se v Česku uskuteční volby do zastupitelstev obcí, měst, městských částí, obvodů a třetiny Senátu. Všechny podstatné informace k tomu, jak volit, přináší Drbna v tomto článku.

Sazka věří také Vystrčilovi, protože jeho vítězství předpokládá v kurzu 1,20. Na vítězství „ostatní“, tedy kohokoliv z jeho vyzyvatelů, pak jde vsadit v kurzu 3,90. Obdobně je na tom Tipsport, který ovšem poměrně výrazně změnil kurzovní nabídku. Na neobhajobu Vystrčila šlo vsázet i v kurzu 6,21. Bookmakeři postupně upravili kurz až na 3,94. Naopak obhajoba šéfa Senátu začínala na 1,08 a kurz byl navýšen na 1,20.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Petr Bezděk

Štítky volby, sázky, kurz, favorit, senátor, senátní, bookmaker, Kraj Vysočina, Senát Parlamentu ČR, Miloš Vystrčil, Jaromír Strnad, ANO 2011, Tomáš Nielsen, ČSSD, Kateřina Daczická, Antonín Dušek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: Senátní volby na Vysočině pohledem bookmakerů. Obhájci jsou favority | Volby | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.