Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

VOLBY 2022: Materiály pro jihlavské volební komise jsou nachystány. Zájem o účast v nich ale poklesl

V Jihlavě se snížil zájem o účast ve volebních komisích. Vedle zástupců nominovaných volebními uskupeními muselo být rozhodnutím primátorky doplněno dalšími lidmi 18 z celkových 58 komisí, které budou od pátku pracovat ve volebních místnostech na území krajského města.

"Někteří členové komisí teď onemocněli, volali kvůli tomu i dnes dopoledne. Proto budou v době voleb držet pohotovost zaměstnanci úřadu, aby mohli případné výpadky v komisích nahradit. Obecně registrujeme úbytek zájmu od občanů o účast v komisi," řekl Tibor Fehér z městského oddělení, které má přípravu voleb na starosti. V jihlavských volebních komisích pracuje celkem 340 lidí. Ve většině volebních okrsků jsou šestičlenné, v okrscích s menším počtem voličů jsou čtyřčlenné.

V Jihlavě budou vedle komunálních také senátní volby. Lidé budou chodit do jedné volební místnosti, hlasovací lístky budou vhazovat do společné urny. Pro senátní volby dostanou žluté obálky a pro komunální volby obálky šedé barvy. Oprávněných voličů je v Jihlavě 40 527.

V tělocvičně v Hluboké ulici u magistrátu ve čtvrtek brigádníci dokončovali přípravu balíčků s materiály pro volební komise, pro které si zapisovatelé komisí přijedou v pátek. "V těch krabicích jsou orazítkované obálky - zvlášť obálky žluté barvy na senátní volby, zvlášť šedé obálky ve větším formátu na komunální volby," uvedl mluvčí radnice Radovan Daněk. Komise dostanou také například náhradní hlasovací lístky, pera a tužky, kalkulačku, toaletní papír nebo svítilny, pro případ, že by vypadla elektřina.

"Je to brigáda při škole, ale určitě je to i zajímavá zkušenost z hlediska fungování voleb," uvedl Jirka, vysokoškolský student, který pomáhá s přípravami voleb poprvé.

O 37 míst v městském zastupitelstvu Jihlavy se uchází 12 volebních uskupení, o dvě víc než před čtyřmi lety. V senátním obvodu Jihlava bude obhajovat mandát předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), vyzvou ho kandidáti hnutí ANO, SPD, KSČM, DOMOV a strany Právo Respekt Odbornost. Volební místnosti se v pátek otevřou dvě hodiny po poledni.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Dalibor Mašek

Štítky ČR, volby, senát, obce, Jihlava, FOTO, AUDIO, volební komise, volební místnost, Tibor Fehér, Miloš Vystrčil, ODS, KSČM, ANO 2011, Svoboda a přímá demokracie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: Materiály pro jihlavské volební komise jsou nachystány. Zájem o účast v nich ale poklesl | Volby | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.