Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

VOLBY 2021: Vítězové a poražení. Personální změny po neúspěchu ČSSD jsou ještě předčasné, míní Běhounek

Parlamentní volby jsou za námi. Mají své vítěze, ale také poražené. Ke druhé skupině patří Česká strana sociálně demokratická, jejíž zástupci se s výsledkem 4,65 procenta nakonec do Sněmovny nedostali. Řešit personální otázky ve vedení sociální demokracie po volebním neúspěchu je podle místopředsedy ČSSD a lídra kandidátky sociálních demokratů na Vysočině Jiřího Běhounka předčasné. Musí následovat podrobné zhodnocení a rozebrání důvodů, proč byl výsledek tak nízký.

„To se musí zhodnotit s chladnou hlavou, ale zaregistroval jsem, že pan předseda (ČSSD Jan) Hamáček vyhlásil v České televizi, že pokud se nedostaneme do Sněmovny, tak on složí místo předsedy," řekl Jiří Běhounek během včerejšího přepočítávání hlasů. Na otázku, zda bude nakládat stejně se svojí pozicí místopředsedy, řekl: „Přece nemůžeme všichni utéct a nechat to bez ničeho, takže myslím, že je to je to o zhodnocení, času a jednání o dalším postupu," řekl Běhounek.

V roce 2017 měla ČSSD 7,27 procenta a 15 mandátů. Nyní má její klub 14 poslanců, když Jaroslav Foldyna loni přešel do SPD. Kvůli volebnímu výsledku rezignuje Hamáček na funkci předsedy strany. Složit účty a skončit chce na jednání předsednictva strany, které svolalo vedení na 25. října, řekl Hamáček novinářům v pražském Lidovém domě, kde měla vládní strana svůj volební štáb. ČSSD popřál, aby chytla druhý dech a za čtyři roky se do Sněmovny vrátila.

Sociální demokracie podle něho neměla dost přízně médií a neukázala dostatečně své úspěchy. „Podle mého soudu jsme odpracovali obrovské penzum práce ve vládě, ale veřejnost to tak nevnímá, takhle si to zvolila a myslím, že bude koukat," řekl Běhounek.

Po sečtení takřka 100 procent hlasů získala ČSSD na Vysočině asi 6,6 procenta hlasů a devětašedesátiletý Běhounek 2063 preferenčních hlasů. „Celorepublikově se bohužel ukázalo, že některé kraje nedosáhly ani 4,5 procenta a našich (na Vysočině) 6,5 procenta a skoro devět procent v Pelhřimově na to prostě nestačily. Vysočina zase vypadá jako nejlepší, ale má málo voličů a má málo mandátů, takže jsme dopadli tak, jak jsme dopadli," řekl Běhounek.

V Kraji Vysočina je již dobojováno a kompletně sečteno. Vítězem parlamentních voleb se stala koalice SPOLU (28 % hlasů), druhé skončilo hnutí ANO (26,73 %) následované koalicí PirStan (13,51 %). A pomalu už začíná být jasné, která jména náš kraj...

Bývalý hejtman Vysočiny a poslanec Jiří Běhounek se stal v dubnu místopředsedou ČSSD.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky volby, sněmovna, ČSSD, Běhounek, Vysočina, Jiří Běhounek, Kraj Vysočina, Poslanecká sněmovna ČR, volby do Poslanecké sněmovny PČR, Česká televize, Jaroslav Foldyna, Svoboda a přímá demokracie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2021: Vítězové a poražení. Personální změny po neúspěchu ČSSD jsou ještě předčasné, míní Běhounek | Volby | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.