Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Pozici hejtmana obsadí Vítězslav Schrek, Vysočině bude vládnout pětikoalice bez vítězného ANO

, aktualizováno 7. října 2020, 10:29

Na povolební spolupráci se na Vysočině po krajských volbách dohodlo uskupení ODS a Starostů pro občany s dalšími čtyřmi stranami. Vítěz voleb, hnutí ANO, mezi nimi není. O dohodě na povolební spolupráci informoval lídr uskupení a budoucí hejtman Vítězslav Schrek (ODS). Uskupení ODS a Starostů pro občany nyní začne spolu s Piráty, KDU-ČSL, ČSSD a Starosty pro Vysočinu (STAN a SNK ED) připravovat znění koaliční smlouvy.

Jihlavskému zastupiteli za ODS Vítězslavu Schrekovi je padesát let. Od roku 2006 a v letech 2014 až 2016 byl též radním města. Narodil se ve Znojmě, ale od roku 1980 žije v Jihlavě. Vystudoval obor speciální pedagogika na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, kde získal titul Mgr.
Od roku 2004 pracoval v Charitě ČR, nejprve jako projektový manažer a později jako zástupce ředitele Oblastní charity Jihlava. Od září 2014 se stal ředitelem domova pro seniory ve Velkém Meziříčí. V roce 2019 mu bylo uděleno ocenění "Manažer roku 2018".  

Už dříve Schrek řekl, že strany nejprve předloží seznam podmínek, za kterých chtějí na koalici spolupracovat. Očekával, že se podaří vytvořit čtyřkoalici nebo koalici pětičlennou. „Ještě před (úterní) půlnocí se podařilo podepsat společné memorandum o vzájemné povolební spolupráci pěti subjektů, KDU-ČSL, STAN, Pirátů, ČSSD a ODS se Starosty pro občany v Kraji Vysočina," uvedl Vítězslav Schrek na svém facebookovém profilu. V případě podpisu koaliční smlouvy bude mít koalice 32 ze 45 hlasů v krajském zastupitelstvu.

„Byly to náročné čtyři dny, ale dohoda se narodila. Od zítřka středy začínáme pracovat na rozdělení jednotlivých gescí a na znění koaliční smlouvy," doplnil Schrek.

Na základě zmíněného memoranda proběhnou další jednání, jejichž cílem bude připravit návrhy pro rozdělení rezortů v radě Kraje Vysočina a návrh koaliční smlouvy.

Pro Piráty by to znamenalo zisk postu první náměstkyně a radního, pro ODS a Starostové pro občany post hejtmana a radního. „Piráti se nakonec rozhodli netrvat na hejtmanském postu, aby neblokovali vznik koalice demokratických stran. Ostatní strany s výjimkou ČSSD by byly v radě zastoupeny dvěma uvolněnými posty. O rozdělení gescí se jedná, až se podaří dospět k dohodě, budeme o tom dále informovat," komentovala aktuální situaci Hana Hajnová, která ve volbách vedla kandidátku Pirátů. 

Deset mandátů pro vítězné ANO 

Z jednání vypadlo pouze vítězné hnutí ANO, které získalo po volbách deset mandátů, a KSČM, která se jako sedmá v pořadí do krajského zastupitelstva dostala se třemi mandáty. Piráti stejně jako třetí ODS v koalici se Starosty pro občany mají sedm mandátů. Po šesti má KDU-ČSL, ČSSD a Starostové pro Vysočinu.

Před čtyřmi lety vítězná ČSSD dohodla koalici s ANO, ODS a Starosty pro Vysočinu.

Foto jihlava.cz | Zdroj ČTK

Štítky ČR, volby, kraje, Vysočina, Kraj Vysočina, ODS, Vítězslav Schrek, ANO 2011, ČSSD, Starostové a nezávislí, koaliční smlouva, Česká pirátská strana, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jiří Lukšů

Pane Křivonosko, vládnou mají ti, kdo mají více hlasů. A to je tedy koalice. To jsou faktičtí vítězové voleb. S ANO zjevně nikdo spolupracovat nechce. A to tedy JE demokratické, žádný hnus. Nemáme většinový systém.

Neděle, 11. října 2020, 09:02Odpovědět

Jiří Lukšů

Když jednoduše sečteme voliče, kteří volili koaliční strany, dojdeme k podstatně většímu počtu voličů, ve srovnání s voliči ANO. Nejsme v systému, kdy vítěz bere vše. A to je dobře. Vládnout bude koalice. Většinová koalice. Tedy skutečný vítěz voleb. Je to hnus? Nemyslím.

Sobota, 10. října 2020, 10:45Odpovědět

Vladimír Křivonoska

To je neúcta k voličům, zrada, nesportovní jednání. Vládnout budou zkompromitované strany a nikoliv strana, kterou volilo nejvíce lidí. Tomu se říká demokracie po česku. Zvítězila závist a nenávist, slepenec, který nemůže dlouho fungovat.

Středa, 7. října 2020, 17:42Odpovědět

Jaroslav Kolář

hnus

Středa, 7. října 2020, 14:47Odpovědět

Pozici hejtmana obsadí Vítězslav Schrek, Vysočině bude vládnout pětikoalice bez vítězného ANO | Volby | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.