Počasí dnes19 °C, zítra17 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Andrea Klementová se chystá přeplavat Lamanšský průliv. Shání peníze, naštěstí už několik sponzorů má

Dvacetiletá Andrea Klementová z Třebíče je hvězdou zimního plavání. Medaile si přivezla z Mistrovství Evropy i světa. Nyní má za sebou úspěšnou kvalifikaci na plavbu přes Lamanšský průliv, za šest hodin strávených ve vodě o teplotě 16 stupňů uplavala 19,5 kilometrů. Jak se na akci chystá? Daří se sehnat peníze? A jak se ohlíží za nedávným Mistrovstvím Evropy a světa?

Poslední rozhovor jsme dělali před Mistrovstvím Evropy v Rumunsku a Mistrovstvím světa v Estonsku. Jak úspěšné tyto závody byly?
ME v Rumunsku pro mě byly jedny z těch těžších závodů, protože jsem závodila tři dny za sebou a měla jsem mít celkem osm startů. Nakonec to ale bylo jinak. Letos se totiž objevila specialita, která se dosud na zimním plavání ještě neobjevila, a tak trošku jsem s ní nepočítala. Závodnice každé disciplíny, které se dostaly do nejlepší osmičky – tedy jedna nejrychlejší rozplavba - se znovu ve večerní rozplavbě utkají ve finále. Pro mě to znamenalo někdy až šest startů denně, a to nebylo jednoduché. Zároveň jsem získala mnoho cenných zkušeností, kterými jsem se i poučila a myslím, že přesně tohle mě může posunout dál. Zkušeností není nikdy dost. Celkem jsem domů dovezla třikrát zlato, třikrát stříbro a jeden bronz.

A co Mistrovství světa v Tallinu?
Závody pro mě byly zcela odlišné v tom, že se odehrávaly v moři ve slané vodě a také v nejchladnějším, i když nejkrásnějším, prostředí – V Estonsku. Každý den byl samozřejmě jiný a postupně přibývala únava. Konečným výsledkem byly tři bronzové medaile a krásné zážitky.

Andrea Klementová se narodila v roce 2003, od dětství žije v Třebíči, dříve se věnovala klasickému plavání. To se ale změnilo v roce 2019 během uzavírky plaveckých bazénů, kdy se začala věnovat zimnímu plavání. Vloni v říjnu jako první v historii podélně přeplavala Dalešickou přehradu. V chladné vodě urazila přes 17 kilometrů.

Jakou teplotu měla voda v bazéně v Rumunsku?
Voda měla celou dobu něco okolo 4 stupňů. Když jsem tam vlezla první den, jako trénink před závodem, bylo to pro mě ohromně ledové. Když jsem tam ale lezla na závody, tak to kvůli tomu stresu nejspíš tolik nevnímám.

Nyní se zdá, že je voda venku pro otužilce málo studená a pro ostatní málo teplá. Vy trénujete venku, nebo přeci jen radši v bazénu?
Většina přípravy probíhá v bazénu, ale postupně přidávám i trénink na otevřené vodě a bude třeba ho přidávat víc a víc. Je pravda, že počasí je v tuto dobu dost zrádné. Voda má přibližně kolem 16 stupňů. Já momentálně plavání venku zařazuji o víkendu – vždy cca hodinu. Tento týden jsem plavala v sobotu na přehradě, kde voda měla 14 stupňů, vydržela jsem tam zhruba tu hodinu a byla mi opravdu zima. Hned v neděli jsem plavala v šestnáctistupňové vodě a tam už mi bylo výrazně tepleji. Byla jsem tam zhruba 2 hodiny a šlo by i déle. Tím mám na mysli, jaký je obrovský rozdíl ve dvou stupních (smích).

„Sehnat sponzory se snažím, kde se dá.“

Letos chcete hned dvakrát plavat přes Lamanšský průliv. Poprvé ve štafetě, podruhé sama. Přípravy jdou podle plánu?
Příprava je náročná po všech stránkách, je toho opravdu hodně. Tréninky, finance, organizace, a to rozhodně není vše. A do toho je třeba přípravu skloubit třeba i se školou. Dělám všechno pro to, aby se přeplavba vydařila, tak doufejme, že vše půjde podle plánu.

Andrea Klementová jako první v historii podélně přeplavala Dalešickou přehradu. V chladné vodě urazila přes 17 kilometrů

Mistryně republiky v zimním plavání Andrea Klementová ve čtvrtek 5. října jako vůbec první přeplavala Dalešickou přehradu podélně. Trasu dlouhou přesně 17,23 kilometru uplavala za 4 hodiny a 7 minut. V nejchladnějším místě přitom voda měla jen...

Kolik kilometrů za týden naplavete?
Nikdy jsem tréninkový deník neřešila, ale teď už jsem byla trošku nucena s tím začít (smích). Každý týden je to úplně jinak, ale já bych řekla, že v průměru 40 kilometrů.

Lamanšský průliv, v dřívější české literatuře průliv La Manche, často také neformálně označovaný jako kanál La Manche, je průliv mezi Francií a Velkou Británií, který spojuje Keltské moře a Severní moře.

Průliv je 32 až 180 kilometrů široký, 520 kilometrů dlouhý a má maximální hloubku 172 metrů.

Zdroj: wikipedia 

Mohu se zeptat na finanční stránku? Podařilo se sehnat sponzora, třeba i menšího?
Po finanční stránce jsem měla z přeplavby velký strach, ale věnuji tomu hodně času a snažím se oslovovat firmy, město a sehnat sponzory se snažím, kde se dá. Naštěstí už se mi podařilo nějaké sponzory sehnat.

Ptám se také proto, že si vše platíte sama a jako studentka máte poněkud omezené možnosti, kde si vydělat peníze. Do toho zkouškové období... Nebo jste kvůli plavbě přes La Manche přerušila studium?
Tím, že jsem studentka, je to rozhodně složitější. Sem tam na nějakou malinkou brigádu skočím a snažím se, ale bohužel škola, tréninky a veškerá příprava to nedovolí tak často, takže se to povede třeba jednou, dvakrát za měsíc. Zkouškové období právě začíná, takže se to zase začíná nabalovat, ale nad tím, že bych školu přerušila, jsem ani chvíli neuvažovala. Musím stihnout všechno (úsměv).

Líbila se mi forma žádosti o podporu, kde vedle příspěvku žádáte třeba i o to, aby lidé jen drželi palce. Slovy klasika, to vám ale složenky nezaplatí...
Ano mám vytvořený plakát, kde mě lidé mohou finančně podpořit a poslat mi na účet částku, dle jejich možností. Kdo chce, může mě podpořit touto formu, je to jen na nich, já jsem vděčná za každou korunu. Věřím, že kdo může, přispěje. Já jsem ale vděčná i za to, že budou držet palce nebo na mě myslet (úsměv).

Uvažovala jste zkusit třeba platformu Hithit, kde lidé za podporu dostanou třeba pohled z Francie nebo se s nimi po akci setkáte a povyprávíte o tom, jak se plavalo?
Pro ty, kteří mě podpoří, rozhodně budu mít drobný dárek. Pracuji na přípravě a brzy to určitě i na sítích zveřejním. Ale jinak osobní setkání nebo povyprávění není jen pro ty, co mi přispějí. Už se mi víckrát stalo, že mi lidé volali, protože je zajímalo něco o mně nebo o plánované přeplavbě. Mám z toho vždy obrovskou radost.

„Zimní plavání je opomíjené.“

Máte nějakou podporu od Českého svazu plaveckých sportů? Nemyslím si, že máme v republice moc dvacetiletých plavkyň, které jsou schopné přeplavat Lamanšský průliv, ale musí si na to sehnat peníze...
Jsem překvapená, že od plaveckého svazu se také nedostává žádné podpory. Bohužel je to tak a přijde mi, že zimní plavání je celkově opomíjené oproti bazénovému, synchronizovanému nebo dálkovému plavání. Co se dá dělat, třeba se to časem zlepší. Ale s tou podporou bude nejspíš problém u všech sportů pod plaveckým svazem.

Pořád nemůžu pochopit, že někdo, kdo vyhrává domácí mistrovství a úspěšně reprezentuje na Mistrovství Evropy a Mistrovství světa, si musí i účast na těchto závodech hradit ze svého, o výdělku vůbec nemluvě. Když to porovnáme s jinými sporty, je to nespravedlivé. Nebo to vnímáte jinak?
Vnímám to úplně stejně. U nás jsou prostě upřednostňovány jen některé sporty jako je fotbal, hokej a na ostatní se kašle a zapomíná. Nikdo se nezajímá o individuální sporty, které jsou za mě mnohdy mnohem náročnější. Nemyslím tím rozhodně jen zimní plavání.

Je to bohužel tak, ale nějak to neřeším a nepřemýšlím nad tím jako jiní. Přesto, že je to někdy náročné, dělám to pro radost.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Poskytnuto Andreou Klementovou

Štítky Andrea Klementová, Lamanšský průliv, peníze, sponzoři, zimní plavání, otužilkyně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Andrea Klementová se chystá přeplavat Lamanšský průliv. Shání peníze, naštěstí už několik sponzorů má | Ostatní sporty | Sport | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.