Počasí dnes19 °C, zítra17 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Běh vítězství z Jihlavy do Třeště si letos připsal padesátý ročník. Běžci si připomněli konec války

Jubilejní padesátý ročník si ve středu 8. května připsal Běh vítězství Jihlava - Třešť. Počet startujících byl rekordních 251 a v cíli, který byl na koupališti, byla i spousta diváků. Atmosféra neměla chybu.

Hlavního závodu na téměř patnáct kilometrů se značným převýšením se zúčastnilo sto devětadvacet běžců a běžkyň. Ideální běžecké počasí umožnilo účastníkům zaběhnout si slušné časy. K trati vedoucí přes Brtnickou vrchovinu přišla i řada diváků.

Početně byli zastupení účastníci z Třeště, pro které měli pořadatelé připravanou speciální cenu. Iniciativa Rozběhej Třešť přitom vedle zlepšování kondice pomáhá i místnímu nemocnému chlapci. První místa ale získali přespolní, v mužích zvítězil v čase 50:32 Ondřej Rosa z Velkého Meziříčí, v ženách Olga Krčálová z Polné, zaběhla čas 1:00:27. Oni i všichni ostatní si pak připsali body do seriálu Běžec Vysočiny.

Oba vítězové po vyhlášení výsledků vypustili ze svých dlaní bílou holubici jako symbol míru. „Tuto aktivitu umožňuje nadšený chovatel holubů Jiří Rešl z Třeště. V dřívějších letech vypustil pan Rešl takový počet holubů, jaké bylo číslo daného závodu,“ uvedla za pořadatele ředitelka závodu Romana Šťastná.

Po doběhu dostal každý dokončivší závodník oběd a karafiát. Ten pak běžci pokládali k pomníku obětem války u nového parkoviště. Šlo o symbolickou připomínku konce druhé světové války, který byl pro obyvatelstvo Třeště mimořádně tragický. Při návratu jednotek SS tehdy přišlo o život 56 obyvatel.

Závodily také děti, na tratích kolem koupaliště jich také běhalo více než sto. Po svém doběhu pak pomohly spolu s rodiči vytvořit skvělou atmosféru, finišující běžci hlavního závodu díky tomu dobíhali před zástupem fandících diváků.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lenka Dvořáková

Štítky Třešť, Jihlava, Brtnická vrchovina, běh, Běžec Vysočiny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Běh vítězství z Jihlavy do Třeště si letos připsal padesátý ročník. Běžci si připomněli konec války | Ostatní sporty | Sport | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.